Zašto dete loše jede?

by | 01.06.2018

Nahraniti dete mnogima predstavlja težak zadatak! I nije reč o tome da ono malo jede, već je problem u roditeljima, koji svojim greškama često otežavaju uspostavljanje normalne ishrane kod mališana, smatraju ruski dečji nutricionisti. Predlažemo vam nekoliko korisnih saveta o stvaranju zdrave navike kod dece. (Olesa Vladimirovna Butuzovna, pedijatar)

Na vreme odviknite dete od sisanja

Nemojte dojiti bebu duže od godinu i po dana. Nakon tog perioda dojenje nema velikog smisla, a može doneti mnogo problema. Naime, beba je tada jako vezana za majku i sasvim joj je nepoznat koncept nezavisnosti. U određenom uzrastu detetu je potrebna dodatna hrana, koju ono odbija jer preferira sisanje. Sem toga, majčino mleko posle godinu i po dana nema u sebi ništa korisno.

Planirajte obroke mudro

Kad beba napuni šest meseci, potrebno je postepeno uvoditi čvrstu hranu. I važno je ispravno je organizovati. Mnogi roditelji prave grešku i započinju s uvođenjem voćnih kašica. Zato mališan kasnije odbija kaše od povrća i mesa. Pametno organizovanje dohrane dovodi do pravilne ishrane u budućnosti. Stoga obavezno počnite od kaša od povrća, pa kasnije postepeno uvodite kaše s mesom. I tek kad beba proba povrće i meso, ponudite joj voće, sokove, kompot.

Guliver/Thinkstock

Bonton od malih nogu

Uvođenjem čvrste hrane naučite dete osnovama bontona i kulture jela. Kupite specijalni tanjir za mališane, kašiku i viljušku koje može držati sam. I ne pretvarajte uzimanje hrane u šou: ne treba da pred bebom plešete s tanjirom, čitate mu, pevate pesmice i, još gore, uključujete televizor. U budućnosti će vam to biti veliki problem: dete će jesti samo pred ekranom. Hranjenje nije zabava, to je samo obrok. I još jedan savet: nikad ne terajte dete da jede sve do poslednje mrvice ukoliko ono to ne želi. Neće više da jede jer je sito. Zapamtite to i sledeći put napravite manju porciju.

PROČITAJTE I… Ko su alfa roditelji?

Izbegavajte grickalice

Mnogi roditelji vole da hrane dete tokom šetnje. Naročito vole štapiće, keksiće i slične grickalice. Naravno, posle toga mališan neće hteti da jede supu ili povrće. Sami ste mu pokvarili apetit. I, naravno, pod strogom zabranom su kobasice i dimljeno meso. Bebin digestivni sistem još je osetljiv i ne može normalno da svari hranu „za odrasle“. U prvih godinu dana zabranjena je masna brza hrana, pečurke, bobičasto i koštunjavo voće.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com