Prirodni lekovi za upalu jajnika: Masaža sa medom može biti od pomoći

by | 22.11.2023
Prirodni lekovi za upalu jajnika

Upala jajnika je čest problem mnogih žena i ona se ne sme zanemarivati. Ipak, prirodni lekovi za upalu jajnika mogu ublažiti simptome.

Na simptome upale jajnika, žene često ne reaguju jer su oni prikriveni kroz sekret, menstrualni ciklus i bolne PMS-ove. Međutim, neophodno je da pažljivo osluškujete svoje telo i da odreagujete kod prvih simptoma. Srećom, masaža sa medom i lekovite biljne mešavine mogu pomoći kao prirodni lekovi za upalu jajnika.

Šta je upala jajnika?

Zapaljenje jajnika ili ooforitis je obično uzrokovano bakterijskom infekcijom, a može biti i rezultat hronične upalne bolesti karlice. U određenim slučajevima može dovesti i do oštećenja jajnika.

Ponekad upala ne izaziva nikakve simptome i u tom slučaju do iznenadnog napada jakog bola niste svesni problema. U drugim situacijama, simptomi mogu biti blagi, ali ih je teško izdvojiti kao nešto neobično. Ipak, prirodni lekovi za upalu jajnika mogu pomoći ako ih upotrebite i kod prvih simptoma:

 • bol u donjem delu stomaka i karlice
 • pojačano menstrualno krvarenje
 • krvarenje između menstrualnih ciklusa
 • bol ili krvarenje tokom seksualnog odnosa
 • obilan sekret koji može imati neprijatan miris
 • peckanje i bol tokom mokrenja

Ovi simptomi se mogu pojaviti postepeno ili odjednom. Takođe se mogu pojačati ukoliko se ne leči.

Prirodni lekovi za upalu jajnika

Prirodni lekovi su lako dostupni, ali je preporučljivo da se konsultujete sa lekarom kojem verujete.

Tinktura

U 9 litara soka od grožđa dodati 300 g samlevene gorske rute. Prokuvajte i ostavite da se ohladi. Pijte 50 ml jednom dnevno sat vremena pre obroka.

Ispiranje biljnim čajevima

Uzmite 10 g korena belog petoprsta, 30 g koprive, 20 g kamilice, 10 g hrastove kore i 50 g troskota. Sipajte dve supene kašike mešavine biljaka i prelijte jednim litrom ključale vode. Ostavite 15 minuta i ispirajte 2 puta dnevno.

Takođe, kada su u pitanju prirodni lekovi za upalu jajnika možete odabrati i sledeću mešavinu: 20 g listova ruzmarina, 40 g hrastove kore, 20 g žalfije i 20 g hajdučke trave. Prelijte smesu sa 3 litre ključale vode i ostavite da odstoji 30 minuta.

Masaža medom

Tehnologija masaže je veoma jednostavna, efikasna i može se raditi kod kuće. Ukupno vreme trajanje procedure je 45 minuta.

 • Prvo masirajte jajnike bez meda 10 minuta. Cilj je da se otvore pore, a pokreti ne treba da budu jako grubi.
 • Kada se pojavi crvenilo na koži onda masirajte od dole ka gore i pokreti treba da budu malo jači.
 • Hladan i prirodan med nanesite na donji deo stomaka. Stavite dlan na med i oštro ga podignite. Radite to dok ruka ne prestane da se lepi.
 • Nakon otprilike dva minuta bi trebalo da osetite peckanje pod kožom. Na ovaj način med izvlači toksine iz organizma.
 • Na kraju masaže, uklonite preostali med peškirom koji je bio natopljen u ključalu vodu i koji je dobro ocenjen.
 • Da biste osetili olakšanje potrebno je 10 procedura.

Masažu nemojte raditi tokom menstruacije, trudnoće, crevnih oboljenja, zaraznih bolesti, a ako ste imali abortus ili porođaj mora proći najmanje 2 meseca.

Kako lečiti povećan nivo testosterona kod žena?

Svetlana_nsk/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com