Infekcija srednjeg uha: Koji su simptomi i kako prepoznati mastoiditis?

by | 24.03.2024
Infekcija srednjeg uha: Koji su simptomi i kako prepoznati mastoiditis?

Mastoiditis se dešava kada se uobičajene infekcije srednjeg uva ne leče i šire se na mastoid. Otkrijte koji su simptomi i zašto je važno obratiti se lekaru za pomoć.

 

Mastoiditis je infekcija mastoidnog procesa ili velike kosti iza uha. Infekcije srednjeg uha izazivaju većinu slučajeva mastoiditisa. Zdravstveni radnici leče mastoiditis antibioticima. Ozbiljniji slučajevi zahtevaju operaciju.

Mastoiditis je nekada bio uobičajena, ozbiljna bolest. Sada se, zahvaljujući antibioticima i vakcinacijama, smatra retkim stanjem.

Šta je mastoiditis?

Mastoiditis označava bakterijsku infekciju u mastoidu – velikoj kosti iza uha. Mastoiditis počinje kao infekcija srednjeg uha. Nekada je to bio čest uzrok smrti veoma male dece. Sada, zahvaljujući vakcinaciji koja sprečava infekciju i antibioticima za lečenje infekcija, mastoiditis je relativno retko stanje.

Ali ljudi i dalje mogu razviti mastoiditis ako imaju nelečene infekcije srednjeg uha. Lekari obično koriste antibiotike za lečenje ovog stanja. Oni takođe mogu uraditi operaciju za lečenje ozbiljnijih infekcija.

Koje su vrste mastoiditisa?

Postoje dva tipa: hronični mastoiditis i akutni mastoiditis:

Hronični mastoiditis traje mesec dana ili duže ili se vraća nakon terapije antibiotikom.
Akutni mastoiditis obično nestaje u roku od mesec dana nakon tretmana i više se ne vraća.

Iako svako može dobiti mastoiditis u bilo kom uzrastu, veća je verovatnoća da će deca uzrasta od 2 godine i mlađa razviti mastoiditis.

Koji su simptomi?

Većinu vremena, simptomi mastoiditisa se razvijaju danima ili nedeljama nakon što vi ili vaše dete razvijete infekciju srednjeg uha. Mastoiditis izaziva pulsirajući bol koji ne nestaje. Ostali simptomi uključuju:

 • Koža koja pokriva mastoid može izgledati crveno i natečeno.
 • Može da boli kada neko dodirne područje iza uha.
 • Možda ćete primetiti da uho izgleda kao da je gurnuto nadole i u stranu.
 • Može se javiti temperatura.
 • Možda ćete primetiti gnoj ili gustu tečnost koja teče iz uha.
 • Može se desiti gubitak sluha koji se vremenom pogoršava.

Veoma mala deca – deca od 2 godine i mlađa – mogu imati sledeće simptome:

 • Povlačenje za uši.
 • Letargija.
 • Groznica.
 • Nemirnost.
 • Razdražljivost.

Šta uzrokuje mastoiditis?

Mastoiditis se obično dešava kada se infekcije srednjeg uva ne leče, dozvoljavajući infekciji da se proširi na mastoid.

Mogu li razviti mastoiditis bez infekcije uha? Da, ponekad stanje koje se zove holesteatom može izazvati mastoiditis. Holesteatom je abnormalni rast kože u srednjem uhu i temporalne kosti iza bubne opne. Holesteatomi mogu biti ispunjeni tečnošću ili vazduhom.

Dijagnoza i testovi

Lekar će obaviti fizički pregled, koristeći otoskop da bi pogledao unutrašnjost vašeg uha ili uha vašeg deteta. Oni takođe mogu uraditi sledeće testove:

 • Testovi krvi.
 • Kultura uha: Ako iz uha curi gnoj, vaš lekar može da analizira bakterijske infekcije.
 • Kompjuterska tomografija (CT): Ovaj test stvara detaljne slike unutrašnjosti vaše lobanje ili lobanje vašeg deteta kako bi lekari mogli da provere mastoidnu infekciju.

Da li se mastoiditis može sprečiti?

Možda nećete moći da sprečite mastoiditis, ali postoje stvari koje možete da uradite da zaštitite sebe i svoje dete:

Ako vi ili vaše dete imate probleme sa ušima, razgovarajte sa lekarom o svim koracima koje treba da preduzmete da biste smanjili šansu da vi ili vaše dete razvijete mastoiditis.

Preduzmite korake da sprečite infekcije srednjeg uha.
Postoji mnogo stvari koje možete učiniti da biste izbegli infekcije srednjeg uha koje mogu dovesti do mastoiditisa, kao što su:

Ograničite detetu upotrebu cucla. Neke studije pokazuju da produžena upotreba dude povećava rizik od razvoja infekcije srednjeg uha.

Ne pušite. Studije su pokazale da pasivno pušenje povećava verovatnoću infekcije uha. Uverite se da niko ne puši u kući ili kolima – posebno kada su deca prisutna – ili u vašem vrtiću.

Kontrolišite alergije. Upala i sluz uzrokovani alergijskim reakcijama mogu blokirati vašu ili detetovu eustahijevu tubu i povećati verovatnoću infekcije uha.

Sprečiti prehlade. Većina infekcija uha počinje prehladom, pa pokušajte da ograničite svoju ili detetovu izloženost.

Obično simptomi mastoiditisa nestaju nekoliko dana nakon što vi ili vaše dete počnete da uzimate antibiotike. Važno je da vi ili vaše dete završite sa uzimanjem svih antibiotika kako je propisano kako se infekcija ne bi vratila.

 

 

Aleksej Sarifulin / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com