Lečenje upale srednjeg uha uz pomoć prirode

by | 30.10.2023
Prirodni lekovi za upalu srednjeg uha

Upala srednjeg uha je veoma česta, ali i najčešći je uzrok bola u predelu uha. Prirodni lekovi za upalu srednjeg uha mogu pomoći u ublažavanju tegoba.

Infekcija srednjeg uha je jedna od najčešćih oboljenja kod dece, ali se može javiti i kod odraslih. Ona se često pojavljuje uz prehladu, grip ili druge bolesti respiratornog sistema. To se događa zbog toga što bacili i bakterije koje uđu u nosnu šupljjinu prođu do unutrašnjeg uva, počnu da se razmnožavaju i dovode do upale srednjeg uha. Srećom, lekovi od kamilice ili lovorovog lista mogu da ublaže simptome. Ipak, najbolje je da se konsultujete sa lekarom pre korišćenja prirodnih lekova.

Prirodni lekovi za upalu srednjeg uha

Ključala voda u teglama

Uzmite 2 tegle od pola litre ključale vode i napunite dno ključalom vodom. Prinesite ih uhu na otprilike 1 cm od ušnih kanala dok se tegle ne ohlade.

Lovor

Uzmite 5 g lovorovog lista i prelijte sa 1 čašom destilovane vode. Pustite da proključa i držite poklopljeno 2 sata na pari. Ohladite 45 minuta, procedite i iscedite. Stavite 8-10 kapi u bolno uvo. Ponovite postupak 2 ili 3 puta.

Prirodni lekovi za upalu srednjeg uha: Kamilica

Jednu kašilu suve kamilice prelijte sa čašom ključale vode. Ostavite 30 minuta, procedite i dodajte 1 kašiku vodonik-peroksida. Isperite uho sa tečnošću i stavite vatu u uho.

Šipak, šargarepa i kajmak

Skuvajte jak čaj od cvetova šipka. Pomešajte sa sokom od rendane šargarepe i malom količnom kajmaka. Umočite tampon u to i stavite u uho.

Bademovo ulje

Ukapajte 3-4 kapi toplog bademovog ulja u uvo pre spavanja. Potrebno je da bar 10 minuta mirujete u tom položaju i nemojte da ulje bude pretoplo da se ne biste opekli.

Kokotac (Melilotus officinalis)

Dve kašičice kokotca prelijte sa pola litre ključale vode. Ostavite da odstoji u dobro zatvorenoj posudi. Ako imate gnoj u uhu, isperite uho rastvorom vodonik-peroksida. Potom ukapajte 5-6 kapi u uho. Najbolje je da to činite noću.

Prirodni lekovi za upalu srednjeg uha: Grejanje krupne soli

Zagrejte krupnu so u tiganju. Potom je sipajte u malu platnenu vrećicu ili salvetu. Potom to umotajte u peškir i sačekajte da se malo prohladi. Potom trljajte uvo 30 minuta.

Geranijum

Zgnječite listove geranijuma kako biste izvukli sok. Stavite zgnječene listove u uvo (plitko, nemojte ga gurati duboko). Uklonite nakon 20-30 minuta.

Prirodni lekovi za sinusitis

Snežana Vranić

Yurii Yarema/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com