Narodni lekovi za osteoartrozu kolena

by | 30.10.2023
Narodni lekovi za osteoartrozu kolena

Osteoartitis kolenskog zgloba podrazumeva stanjivanje zglobne hrskavice i može da ima ozbiljne posledice. Ipak, narodni lekovi za osteoartrozu kolena mogu da budu od pomoći.

Osteoartritis kolenskog zgloba je povezana sa taloženjem soli unutar kolena i stanjivanjem zglobne hrskavice, a u naprednoj formi bolest može dovesti i do invaliditeta pacijenta. Zato je važno da na vreme odreagujete kako biste usporili napredak bolesti. Med, rusa, limun i glina mogu biti veoma korisni.

Narodni lekovi za osteoartozu kolena: Koji su simptomi?

U prvom stadijumu bolesti, ona je praktično asimptomatska. Prvo se pojavljuju suptilni mučni bolovi u predelu kolena ili ispod njega. Potom blagi bol počinje da se javlja nakon dugog hodanja ili treninga snage. Osobe mnogo teže ustaju sa stolice ili kreveta. Napredna faza bolesti se prepoznaje po tome što bol ne jenjava ni kada se pacijent odmara u ležećem položaju. Simptom takođe može biti i krckanje hrskavice u kolenskom zglobu. U pretposlednjoj fazi bolesti, osoba počinje da šepa i treba im štap za podršku.

Narodni lekovi za osteoartozu kolena

Neki od tradicionalnih tretmana za osteoartitis kolena uključuje terapiju blatom, terapiju pijavicama, primena kompresa i samo masaža.

Kompresa od gline

Za efikasan tretman, poželjno je da koristite crvenu ili plavu glinu. Dodajte mlaku vodu u glineni prah tek toliko da napravite kremastu pasti. Zatim pripremite pamučnu krpu, preklopite je na pola i pažljivo rasporedite glinu debljine 2-4 cm. Ovaj oblog nanesite na bolno koleno, čvrsto pritisnite i zavijte. Umotajte toplim vunenim šalom. Ostavite ovo najmanje 3 sata. Nakon uklanjanja zavoja, glina se mora baciti, ne možete je ponovo koristiti. Ponavljajte svakodnevno najviše 30 puta.

Limun, beli luk i celer

Uzmite 3 limuna, 150 g belog luka i 250-300 g korena celera. Umesto celera možete koristiti svežu koprivu. Sameljite i temeljno promešajte. Potom stavite smesu u treglu od 3 litre i sipajte ključalu vodu do gornje ivice. Ostavite da se natopi preko noći i umotajte je u nešto toplo. Uzimajte po 50-70 g jednom dnevno, postepeno povećavajući dozu na 3 puta dnevno. Tok tretmana traje 3 meseca, a jedna tegla je dovoljna za mesec dana.

Narodni lekovi za osteoartozu kolena: Sirće sa medom

Uzmite tri kašike jabukovog sirećeta i pomešajte sa jednom kašikom meda. Nanesite na bolno mesto i pokrijte listom kupusa, čička ili aloje (pulpa treba da bude na donjoj strani). Previjte kupus i pokrijte toplim šalom ili maramom. Ostavite kompresu tokom noći, a potom uklonite. Koristite 1 mesec.

Jaja i sirće

Uzmite kašičicu terpentina, jednu kašiku sirćeta i jedno žumance. Sve dobro izmešajte i utrljajte u bolni zglob i umotajte u topli vuneni šal. Ostavite preko noći. Tretman izvodite 2 puta nedeljno do potpunog oporavka.

Čičak

Uberite 8-9 listova zelenog čička. Pokušajte da ne uzimate biljke koje su pored puteva, gradskih ulica ili deponija jer će biti zagađene. Operite toplom vodom i savijte u urednu gomilu. Na njih stavite veliki tiganj sa toplom vodom ili ciglu zagrejanu na vatri i ostavite 20-30 minuta. Nakon toga, nanesite grubu stranu na kožu, omotajte celofanskom folijom i toplom vunenom maramom i ostavite preko noći.

Narodni lekovi za osteoartozu kolena: Prirodno ulje ruse

Rusa je divlja biljka koju možete naći svugde. Rusa je veoma otrovna biljka, ali je u isto vreme i veoma lekovita. Da biste pripremili ulje, potrebno vam je nekoliko cvetova ruse koje treba temeljno da sameljete. Uzmite najsamlevenije delove u količini od 3 kašičice i stavite u flašu od litra i napunite biljnim uljem. Dobijenu smesu temeljno izmešajte. Ostavite da odstoji na tamnom mestu, a posle 3 nedelje procedite kroz gazu. Pazite da da u ulju ne ostane ni mala pahuljice od ruse.

Pripremljeno ulje pre spavanja nežno utrljajte u kolenima nežnim pokretima 15-20 minuta. Tok tretmana traje najmanje mesec dana.Da bi lečenje uspelo, morate biti veoma uporni i strpljivi.

Nova opasnost: Sindrom „kancelarijskog kolena“

Snežana Vranić

dragana991/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com