Gladni pred spavanje? Evo šta je preporučljivo da pojedete

by | 31.10.2023
Koje namirnice su dobre pre spavanja

Sigurno znate da jelo pre spavanja nikako nije preporučljivo. Ipak, postoje momenti kada ne možete da umirite glad, a u tom trenutku se sigurno pitate koje namirnice su dobre pred spavanje.

Tačno je da jelo pre spavanja nije dobra ideja. Noću se usporavaju svi fiziološki procesi, a sa tim i varenje. Što znači da će hrana koju ste pojeli stajati, a želudac će tek ujutro početi da je vari što nema tako sjajne efekte po naš organizam. Međutim, kao što postoji hrana za dobro raspoloženje ili  za borbu protiv stresa, tako postoji i lista namirnica koju možete konzumirati pre spavanja.

Koje namirnice su dobre pre spavanja?

Naravno, nije dobra opcija ni da gladujete pre spavanja jer ćete se verovatno probuditi u toku noći. Telo će možda zahtevati da dopunite zalihe energije. Zbog toga je najbolja opcija lagana večera 3 sata pre spavanja. Ako baš ne možete da izdržite, onda je najbolje da birate namirnice koje vam pomažu da sagorite kalorije više nego što ih one same sadrže. Evo o kojim namirnicama je reč.

Jabuke

Jedna jabuka sa korom sadrži približno 10% dnevne doze vlakana koja normalizuju funkcionisanje sistema za varenje. Pored toga, one snižavaju holesterol i dobre su opcija za one koji žele da izgube težinu. Ipak, ako imate problema sa stomakom, onda je najbolje da izbegavate ove namirnice.

Koje namirnice su dobre pre spavanja: Citrusi

Mandarina i pomorandža takođe mogu biti od koristi. One su niskokalorične, a bogate su vlaknima i vitaminom C koji pospešuju normalno varenje. Ipak, dovoljno je da pojest jednu voćku, ne treba da preterujte. Takođe, citruse ne treba da jedete ako imate akutni gastritis ili

Celer

Koren celera sadrži desetak kalorija, tako da ga možete bezbedno jesti u večernjim satima. Kao opciju, možete pripremiti i laganu salatu sa šargarepom ili svež sok. Međutim, celer jeste bogat vlaknima koja su dobra za stomak, ali je i diuretik koji uklanja višak tečnosti i toksina. Osim toga, sok od celera je zabranjen tokom trudnoće i dojenja, stomačnih bolesti i proširenih vena.

Kefir

Kefir je bogat kalcijumom, a on se dobro apsorbuje noću tokom sna. On je blag i prirodan sedativ, tako da je i dobra opcija ukoliko patite od nesanice. On blagotvorno utiče i na rad creva. Međutim, ako imate visoku kiselost želuca, nemojte zloupotrebljavati ovaj proizvod.

Koje namirnice su dobre pre spavanja: Cvekla

Napravite sebi salatu i začinite je biljnim uljem. Ona sadrži minimum kalorija, a uz to i pektin koji normalizuje pokretljivost creva i reguliše crevnu floru. Pored toga, ona čisti organizam od toksina i otpada. Ako patite od akutnih zapaljenja želuca ili bolesti bubrega, nemojte uzimati cveklu.

Banane

Banane nisu niskokaloričnim proizvod, ali će vas zasititi i one vam mogu pomoći da zaspite. Banane sadrže aminokiselinu triptofan koja proizvodi serotonin, hormon radosti koji blagotvorno deluje na nervni sistem. Međutim, ako imate visok šećer ili imate problema sa nadutosti, odlučite se za nešto drugo.

Nekontrolisano prejedanje je prošlost

Snežana Vranić

evgenyatamanenko/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com