Nekontrolisano prejedanje je prošlost

Godinu dana naša čitateljka je tugu lečila hranom. Antidepresivi joj nisu pomogli, pa je izlaz potražila u ruskoj narodnoj medicini

by | 01.05.2022
Prejedanje

Godinu dana naša čitateljka je tugu lečila hranom. Nakon antidepresiva, koji su uradili svoj posao ali joj nisu smanjili apetit, izlaz je potražila u ruskoj narodnoj medicini – mešavini krušine, mirođije i komorača

KOMPULZIVNO (NEKONTROLISANO) PREJEDANJE

Pre dve godine imala sam tragediju u porodici. Toliko se nervoze uvuklo u mene da sam bila blizu nervnog sloma, a stanje se samo pogoršavalo. Pojavili su se košmari, napadi panike, razvila se depresija. Pored svih tih problema, nisam ni obratila pažnju na poremećaj u ishrani. Ponekad me je samo jelo moglo smiriti, a često nisam ni primećivala da sam ručala nekoliko puta, jer nisam osećala sitost. Za godinu dana sam dobila 20 kilograma! Došla sam u užasno stanje, a nisam mogla da prestanem da jedem… Snagom volje naterala sam se na dijetu i pridržavala sam je se dve nedelje. Ali, početkom treće nedelje ustala sam noću i… pojela celo pile! Osećala sam se loše, ne samo fizički već i psihički. Od tada sam išla iz krajnosti u krajnost: ili nisam ništa jela, ili bih se prejela pa posle osećala mučninu i bol u želucu. Nakon nekoliko meseci shvatila sam da se sama ne mogu izboriti sa svojim problemom i rešila sam da se obratim lekaru. U poliklinici su mi dali uput za psihoterapeuta. Od njega sam prvi put čula za kompulzivno prejedanje – psihičku zavisnost od jela. Upravo je to bio moj slučaj. Lekar mi je propisao antidepresive, koji su mi pomogli da se izborim s anksioznošću i lošim spavanjem, ali nisu uticali na moj apetit. Tada sam rešila da pomoć potražim u narodnoj medicini.

Najpre sam izbacila vagu i prestala s dijetama. To mi je u nekom smislu pomoglo da se preispitam i prestanem da osećam krivicu. Takođe, svako veče praktikovala sam duge šetnje odlučnim korakom. Počela sam sa 15 minuta i postepeno povećala to vreme na dva sata.

POMOĆ RUSKE NARODNE MEDICINE

Drugo, mnogo su mi pomogle lekovite biljke. Po savetu fitoterapeuta, izabrala sam biljke koje smanjuju apetit i podižu raspoloženje, a takođe normalizuju san.

* Ujutru na prazan želudac i uveče pre spavanja pripremam odvar od biljaka. Pomešajte dve kašike nane, jednu kašiku kore krušine, jednu kašiku semena mirođije i dve kašike korena sladića. Biljke sameljite u prah i promešajte. Jednu kašičicu mešavinu prelijte u termosu sa 100 ml proključale vode. Ostavite da odstoji 20 minuta, procedite i popijte.

* Tri puta dnevno pre svakog obroka pravim sledeći čaj: deset grama semena komorača i pet grama koprive prelijte u termosu sa 500 ml proključale vode. Uzimajte po 120 ml tri-četiri puta na dan.

* A ukoliko mi se tokom dana probudi apetit, popijem 50 ml odvara od sladića. Pedeset grama korena sladića usitnite u prah i prelijte u termosu sa 500 ml proključale vode, pa ostavite da odstoji minimum dva sata.

Prošlo je pola godine i već sam skinula deset kilograma. Kilogrami ne odlaze brzo, ali odlaze stalno, tako da više nisam u panici.

O. L. Zavertajlenko, Toboljsk

Pročitajte i …Zdravi kolačići

 

Foto: Vadym Petrochenko / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com