Jermenska kuhinja

Da li ste čuli za lavaš, maconi, mšoš? Reč je o nacionalnim jelima Jermenije, najstarije kuhinje u oblasti Zakavkazja

by | 03.05.2022
jermenska kuhinja lavaš

Da li ste čuli za lavaš, maconi, mšoš? Reč je o nacionalnim jelima Jermenije, najstarije kuhinje u oblasti Zakavkazja. Bilo bi najbolje, ukoliko imate priliku, da odete tamo i neka od njih probate direktno iz tonira (glinene peći), obogaćena raznim začinima, ali dok se to ne desi – isprobajte naše recepte.

Kuhinja stočara i zemljoradnika

Osnovu jermenske kuhinje čini meso, što je rezultat razvoja stočarstva na jermenskoj zemlji, a gde je stočarstvo – tu su i raznovrsni mlečni proizvodi i sirevi.

Međutim, Jermenija nije poznata samo po stočarstvu već i po zemljoradnji, pa otuda široka upotreba različitih žitarica i mahunarki u nacionalnoj kuhinji. I naravno, povrće i začini obavezno se stavljaju u mesne i mlečne proizvode.

Jermenska kuhinja je specifična i zbog jela od ribe – bez njih se ne može zamisliti praznični sto Jermena. Klasični jermenski meni izgleda ovako: za početak se na sto stavlja supa, zatim mesno jelo, najčešće od ovčetine ili govedine, nakon mesa jela od ribe, a za desert voće i različiti slatkiši.

Lavaš i maconi

Lavaš je tradicionalni jermenski hleb koji je poznat širom sveta. Jermenska trpeza ne može da se zamisli bez lavaša, a sinonim za „doručak“, „ručak“ i „večeru“ u jermenskom jeziku jeste izraz „jesti hleb“. Sem lavaša, u svakom domu uvek se može naći i maconi. O korisnim svojstvima ovog kiselog mleka u Jermeniji postoje legende, a jednostavnost pripreme učinila je to da proizvod postane dostupan svima bez izuzetka. Čak i ako u kući nema nikakve hrane, lavaša i maconija uvek ima, što znači da ima i hrane!

Živa hrana na živoj vatri

Za jermensku kuhinju tradicionalan je način pripreme hrane na vatri u glinenoj peći. Do danas se peć pod nazivom tonir koristi kako u domaćinstvima tako i u profesionalnim kuhinjama. Upotrebljavaju se glinene posude, a u toniru se spremaju jela od brašna, kaše i supe, pečeno povrće, pa čak i dimljena riba i perad.

Generalno, tehnologiju pripreme tradicionalnih jermenskih jela nije lako nazvati. Često je to složen proces, koji podrazumeva punjenje, gnječenje i pravljenje pirea i kasnije suflea. Pritom ne mislimo samo na pripremu već i na kuvanje jela. Tako meso može da se peče, kuva i bari u toniru i zbog toga se jela bukvalno tope u ustima.

Začini i zeleniš su tajna ukusa

Još jedna karakterna osobenost jermenske kuhinje jeste upotreba velike količine zeleniša i začina. Prosudite sami: jermenski kuvari u pripremi jela koriste više od 300 vrsta trava i cveća. Naročito su popularni aromatični biljni začini, kao biber, peršun, nana, majčina dušica, bosiljak. Ali se jermenska kuhinja ne može zamisliti ni bez belog i crnog luka. A mast se slabo primenjuje. Uglavnom se hrana priprema na topljenom maslacu, dok se biljno ulje koristi samo za jela od ribe i povrća. Takođe, tradicionalno ulje nije suncokretovo već susamovo.

Pročitajte i… Tunjevina: Jela od najkorisnije ribe

NEOBIČNI I KORISNI RECEPTI

Mesna supa s dunjom

Potrebno: 250 g govedine, 200 g krompira, 200 g dunja, 50 g crnog luka, 20 g topljenog maslaca, kašičica šećera, peršun, so i biber po ukusu.

Priprema: Od govedine skuvajte bujon. Procedite, a meso iseckajte na komade. Dunju iseckajte na kockice i skuvajte sa šećerom. U bujon stavite iseckan i izdinstan luk, dunju, meso, iseckan krompir, posolite i pobiberite pa skuvajte. Supu poslužite s posutim peršunom.

Govedina sa spanaćem

Potrebno: 300 g govedine, 400 g spanaća, 50 g luka, 30 g topljenog maslaca, so, biber i beli luk po ukusu.

Priprema: Govedinu sameljite na mašini za meso i na maslacu napravite fašire s crnim i belim lukom. Dodajte naseckan spanać, so i biber, malo goveđeg bujona i promešajte. Kuvajte na tihoj vatri dok se ne skuva.

Mšoš od sočiva

Potrebno: 150 g sočiva, 40 g biljnog ulja, 50 g crnog luka, 25 g suvih kajsija, 40 g oraha, peršun, so i biber po ukusu.

Priprema: Sočivo skuvajte, posolite i dodajte naseckan izdinstan luk, zatim orahe i suve kajsije. Kuvajte 1015 minuta. Pospite peršunom i crnim biberom.

 

Foto: larik_malasha / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com