JO-JO EFEKAT: Zašto nakon dijete skače težina

Po završetku dijete dolazi do naglog nakupljanja kilograma? Evo kako da ne dozvolite jo-jo efekat

by | 02.08.2022
dijeta jo-jo efekat

Prošli ste mukotrpnu fazu gladovanja i stroge ishrane kako biste “skinuli” koji kilogram. Međutim, nakon nekog vremena oni su se vratili ili čak uduplali. Negde postoji greška… U vašim porcijama ili u metabolizmu?

Piše: Olesja Novikova, lekar

Ovaj veseli termin označava neveseo efekat skoka težine prilikom držanja dijete. Naziv vodi poreklo od igračke koja se sastoji od dva diska međusobno spojena koncem. Prilikom aktiviranja diskovi se čas udaljavaju čas približavaju igraču. Takva je situacija i prilikom držanja kratkotrajnih strogih dijeta. Naime, po njihovom završetku dolazi do naglog nakupljanja kilograma čija količina prelazi broj skinutih. Kako da ne dozvolite jo-jo efekat?

UZROCI JO-JO EFEKTA

1. Nepravilna taktika smanjenja težine. Neprihvatljiva su gladovanja ili jednostrane dijete, zasnovane na određenoj vrsti voća ili povrća.

2. Pogoršanje telesnog „sastava“. Kako ne biste izgubili mišićnu masu tokom dijete, treba da pazite na količinu proteina u ishrani i posećujete teretanu. Ali, to ne rade svi. Mnogi često počinju manje da jedu i „gube“ mišiće. U takvim uslovima po završetku dijete masnoća se gomila brže, jer je nakupljanje mišićne mase složen zadatak. Na kraju, odnos između masne i mišićne mase postaće gori.

3. Usporen metabolizam. Do ovog neizbežno dovode stroge dijete. A posle vraćanja uobičajenom jelovniku organizam počinje da gomila višak kako bi se sačuvao od novog potresa.

4. Stresne situacije. Mnogi teško podnose držanje dijete, pa se naglo vraćaju slatkišima, proizvodima od brašna ili masnoj hrani, piju alkohol. Radi harmoničnog mršavljenja, važno je da se trudite da izbegavate psihička preživljavanja gladi. Učite se da pravilno reagujete.

 

Pročitajte i… Autofagija: Mršavimo po satima

 

ŠTA DA RADITE

* Prilagodite se sporom smanjenju težine koje daje rezultate. Najbolje rešenje jeste prelaženje na pravilnu ishranu. Sporo smanjenje težine zalog je uspeha. Ubacite nekoliko dnevnih porcija, manjih ali češćih. Tako ćete se ređe suočavati s akutnim osećajem gladi. Velike pauze između obroka mogu da dovedu do prejedanja, izbora brzih ugljenih hidrata i štetne hrane.

* Ne smanjujte dnevne kalorije više od 20–25% svoje norme. Tako telo smanjenje težine neće doživljavati kao stres i počeće da se adaptira na nove uslove, bez psihičkog „pucanja“. Dokazano je da se držanjem stroge dijete metabolizam sve više usporava. Svima su poznate situacije kad se ljudi goje čak i u slučaju da im se jelovnik sastoji samo od zeleniša ili nemasnih mlečnih proizvoda. To je zato što je metabolizam poremećen i organizam se već navikao na iskušenja.

* Mršavljenje kao dugoročan projekat. Borba za mršavljenje znači promenu navika u ishrani, mišljenju i načinu života. Samo razuman pristup smanjenju telesne mase vodi do željenih brojeva na vagi, očuvanja zdravlja i izostanka jo-jo efekta.

Pročitajte i… Dijeta bez ugljenih hidrata

 

 

Foto: Chinnapong / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com