Kapsaicin – ljuti lek za dug vek!

by | 28.07.2017

 
 
Osim po bojama čili papričice (lat. Capsicum annuum), razlikuju se i po vrstama. Kod nas je najzastupljenija „mala crvena“, dok je u svetu najcenjenija ona koja po obliku podseća na biber, te je tako i nazivaju – kajenski biber. Odrasli obožavaju kapsaicin, supstancu odgovornu za ljutinu, jer daje neponovljiv ukus mnogim jelima.
 
UBIJA BAKTERIJE
Sama biljka – čili papričica – potiče iz tropskih krajeva. Kako su je Španci doneli u Evropu, poznata je po španskoj reči „chile “. Zbog svoje dragocenosti, zrna crvenog, kajenskog bibera bila su u nekim zemljama jedno vreme sredstva plaćanja. Crveni biber predstavlja dopola prosušen plod čili papričice, a treba napomenuti da u tom obliku zadržava lekovita svojstva gotovo godinu dana. Ako se samelje u prah, lekovit je svega nekoliko meseci. Svima poznata aromatična ljutina može ublažiti simptome mnogih bolesti. Čim pojedete čili – kapsaicin se rastvara u usnoj duplji, gde vam momentalno smanjuje broj štetnih bakterija i mikroorganizama, ublažava otoke desni i maskira neprijatan zadah. Čili papričice pospešuju lučenje pljuvačke, poboljšavajući tako procese varenja. Poznato je da su stari Grci posle obilnih obroka, koji su trajali po nekoliko sati, dobijali da žvaću ljute papričice sa suvim grožđem kako bi ubrzali varenje. Zaista, kapsaicin deluje na receptore za ljuto, koji se nalaze u jeziku, a koji pak signaliziraju mozgu da automatski ubrza lučenje želudačnog soka i hlorovodonične kiseline, to jest da otpočne proces varenja dok nam je hrana praktično još u ustima. Negativno dejstvo sastoji se samo u tome što vam kapsaicin automatski otvara apetit, budeć želju za uživanjem u jelu.
 
NE TREBA PRETERIVATI
Hrana bogata belančevinama (meso, riba, piletina…) brže se vari kad joj se doda bar malo čilija. Ipak, on može i pogoršati stanje u slučaju nekih oboljenja organa za varenje, poput gastritisa (zbog viška kiseline), zapaljenja creva, gušterače i žuči i nekih upalnih oboljenja bubrega. Zato ljute papričice i crveni biber treba konzumirati u vrlo malim količinima, kako se ne ni provocirala njihova štetna dejstva. Naročito se ne preporučuje konzumiranje ljute hrane u slučaju problema s mokraćnom bešikom, jer u medicini je čak poznat i simptom „kriza zbog ljutine“, što se manifestuje pojačanim dugim i bolnim mokrenjem. S druge strane, neki homeopatski lekovi za kamen u bubregu sadrže velike količine crvenog bibera. Ljuta hrana ne preporučuje se ni trudnicama, jer može štetno uticati na plod, ali i izazvati alergijske reakcije.
 
KORIST OD KAPSAICINA
Kapsaicin ubrzava procese varenja, razređuje krv, aktivira metabolizam, poboljšava imunitet, stimuliše sekreciju endorfina – „hormona sreće“… Treba ga koristiti i u slučaju hroničnog umora. Rečju, ruski stručnjaci tvrde da redovno uzimanje ljute hrane u malim količinama usporava procese starenja.
 
UBLAŽAVA PREHLADU
Ukoliko ubacite malo čilija u vruće mleko i dodate tome med, lakše ćete se osloboditi kašlja. Za bolno grlo – dodajte čili vrućem čaju ili kafi.
 
ČILI LEČI ARTRITIS
Usitnjene čili papričice pomešajte sa sokom od crnog luka i dodajte malo morske soli, a zatim tu mešavinu prelijte s pola šolje vrele vode. Ostavite da odstoji pola sata, a zatim procedite. U dobijeni rastvor umočite neku pamučnu krpu pa tu oblogu stavite na bolni zglob. Držite dok vas ne počne peckati, a zatim operite to mesto vodom i namažite ga nekim konjskim balzamom.
 

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com