Kineska dijeta

Osnovu dijetalne ishrane čini riba dopunjena povrćem. Favoriti su sve vrste kupusa, šargarepa, cvekla, tikvice...

by | 09.06.2022
kineska dijeta

Priroda je kineskim devojkama podarila dečje crte lica i krhkost kojoj teže Evropljani. Ali njihova prednost je i to što se hrane proizvodima koji ne samo da su korisni za figuru nego i za organizam uopšte. Specijalna dijeta takođe im pomaže da poboljšaju svoj izgled i zdravlje.

OGRANIČAVANJE KALORIJA – TAJNA BRZOG MRŠAVLJENJA

Tokom dijete Azijatkinje izbegavaju so, dajući prednost biljnim proizvodima s minimalnom količinom kalorija, jer kaloričnost dnevne ishrane ne sme da pređe 1.000 kcal! Ovakvo ograničenje zalog je brzog i efikasnog oslobađanja od suvišne težine.

Pred strogu dijetu treba očistiti organizam, zarad čega se preporučuje da pet-šest dana na prazan stomak i pred svaki obrok popijete po čašu čiste vode. Ovo će pomoći da uspostavite rad creva, što će obezbediti bolju apsorpciju mikroelemenata i hranljivih supstanci koje dospevaju s hranom.

Dijeta traje dve-tri nedelje, od kojih se u prvih 10–14 dana oslobađate suvišne masnoće, a poslednjih pet do sedam dana normalno vraćate uobičajenoj ishrani.

KINESKA DIJETA – PRINCIPI ISHRANE

Zahvaljujući ovoj dijeti možete skinuti 13 do 15 kg, mada nećete morati da gladujete. Njena zadivljujuća efikasnost zasnovana je na kombinaciji korisnih ali niskokaloričnih proizvoda.

Pozitivni aspekti dijete:

* Izbegavajući so i štetne proizvode (dimljeno, konzervisano, peciva, itd.), snižavate nivo šećera u krvi, što povećava izdržljivost organizma i sprečava pojavu oboljenja kao što su dijabetes i hipertenzija.

* Osnovu jelovnika čine povrće i riba, što omogućava snabdevanje organizma energijom i korisnim supstancama, poboljšanje rada gastrointestinalnog trakta i ubrzavanje metabolizma.

* Više od dva litra tečnosti dnevno oslobađa telo od toksina.

ŠTA, KAD I KAKO JESTI

Kineska metoda mršavljenja podrazumeva tačno sprovođenje svih uputstava. Ne smete menjati meni prema sopstvenom nahođenju. Treba da uzimate hranu samo u određeno vreme i da potpuno izbacite grickalice. Ukoliko vam je teško bez soli, možete je zameniti sveže ceđenim sokom od limuna.

Osnovu dijetalne ishrane Azijata čini riba dopunjena povrćem. Favoriti su sve vrste kupusa, šargarepa, cvekla, tikvice i zeleniš, kao i paradajz. Alkohol je potpuno isključen, ali posle buđenja možete obradovati sebe šoljicom jake prirodne kafe.

Tokom dijete organizam se prebacuje na režim čuvanja energije u uslovima ograničene količine hrane. Da biste se vratili na običan sistem ishrane, morate se pripremiti. U tu svrhu, u poslednjoj, trećoj nedelji treba da povećate količinu tečnosti. Tokom ograničavanja hrane po kineskoj metodi nećete se samo oporaviti nego ćete se rešiti i suvišnih centimetara.

NEDELJNI JELOVNIK KINESKINJA

1. dan
DORUČAK: Crna kafa ili topao zeleni čaj
RUČAK: Sitno iseckan kupus s kašikom ulja, dva kokošja jajeta (tvrdo kuvana) i mali paradajz
VEČERA: Kuvana riba (na pari) i salata od kupusa

2. dan
DORUČAK: Crna kafa ili topao zeleni čaj
RUČAK: Salata od kineskog kupusa i porcija ribe spremljene na pari
VEČERA: Najviše 250 g govedine (kuvane, dinstane) i čaša nemasnog kefira

3. dan
DORUČAK: Crna kafa ili topao zeleni čaj
RUČAK: Salata od šargarepe začinjena biljnim uljem, sirovo jaje
VEČERA: Sveže jabuke (dve-tri)

4. dan
DORUČAK: Crna kafa ili topao zeleni čaj
RUČAK: Koren peršuna pripremljen na maslinovom ulju a zatim prerađen u pire, jedna-dve jabuke
VEČERA: Kuvana govedina, salata od kupusa i dva tvrdo kuvana jajeta

5. dan
DORUČAK: Salata od šargarepe s komadićima limuna ili sokom
RUČAK: Riba i čaša svežeg soka od paradajza (bez soli!)
VEČERA: Malo parče ribe, salata (kupus s maslinovim uljem)

6. dan
DORUČAK: Prirodna kafa
RUČAK: Kuvana piletina i salata od kupusa s dodatkom rendane šargarepe
VEČERA: Dva kuvana jajeta i salata od belog ili kineskog kupusa

7. dan
DORUČAK: Prirodna kafa
RUČAK: Govedina (kuvana bez soli) i voće (ne banane!)
VEČERA: Salata i uobičajena riba

Pročitajte i… Dijeta bez ugljenih hidrata

Foto: pondsaksit / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com