Korisna svojstva amaranta: Žitarica zdravlja korisna za organizam

by | 12.01.2024
korisna svojstva amarant

Korisna svojstva amaranta su pomalo zaboravljena. Međutim, ova žitarica se polako vraća u ishranu ljudi zahvaljujući njenom specifičnom ukusu.

Kod kultivisanih vrsta amaranta svi delovi su jestivi. Listovi se jedu kao spanać, a semenke se koriste za proizvodnju žitarica, brašna i ulja, dok se stabljike koriste u receptima za sosove i supe. Kod nas se najčešće koriste u vidu žitarica, pa je preporučljivo da ih uvrstite u ishranu.

Koja su korisna svojstva amaranta?

Zrna amaranta sadrže mnogo biljnih proteina, omega-6 nezasićenih masnih kiselina, riboflavina, holina, piridoksina, pantotenske i folne kiseline. Amarant takođe sadrži i veliku količinu mangana, magnezijuma, fosfora, bakra i gvožđa. Pored toga, on ima vitamine E, B1, C, PP, beta karoten, lutein, zeaksamtom, selen, cink, kalijum, kalsijum, antitumorski skvalen, fosfolipide, omega-3 nezasićene masne kiseline, celulozu i pektine. Za razliku od drugih biljnih proteina, amarant sadrži lizin sa antivirusnom aktivnošću. Pored toga, on:

 • jača imunitet
 • ubrzava regeneraciju oštećenih tkiva i oporavak nakon hemoterapije
 • smanjuje koncentraciju lošeg holesterola, rizik od ateroskleroze i ishemije
 • ublažava zapaljenje oralne sluzokože
 • mineralizuje koštano tkivo i zubnu gleđ
 • sprečava prelome, rahitis i osteoporozu
 • podržava oštrinu vida i zdravlje očiju
 • poboljšava varenje i apsorpciju hranljivih materija u debelom crevu
 • jača vaskularni zid
 • sprečava stvaranje tromba i razvoj proširenih vena
 • koristan je za crevne infekcije i gastritis
 • pomaže kod psorijaze i ekceme

Korisna svojstva amaranta za žene

Zbog visokog sadržaja antioksidanata, biljka pomaže ženama da poboljšaju stanje kože, kose i noktiju. On normalizuje hormonalni nivo, ublažava simptoma PMS-a i menopauze. Pored toga, hranljive materije podržavaju i funkcije reproduktivnih organa.

On je čak koristan i tokom trudnoće i dojenja jer sadrži veliku količinu folne kiseline koja sprečava smrt fetusa, urođene deformitete i prevremeno rođenje. Amarant sadrži kalcijum i fosfor koji su neophodni za formiranje skeleta, ali i vitamine B koji podržavaju funkcionisanje nervnog sistema. Ženama se preporučuje da jedu kašice, peciva, supe od povrća sa semenkama i brašnom od amaranta.

Za muškarce

Amarant  podržava funkcionisanje kardiovaskularnog sistema, povećava fizičku izdržljivost i sadrži mnogo proteina za izgradnju mišićne mase i održavanje mišićnog tonusa. Selen i cink poboljšavaju kvantitet, kvalitet i aktivnost sperme, povećavaju plodnost i reproduktivnu starost.

Čaj od amaranta

Korisna svojstva amaranta u čaju će pomoći kod oporavka od stressa, nervne napetosti, zloupotrebe alkohola i metaboličkih poremećaja. Pre upotrebe se konsultujte sa lekarom. Da biste napravili čaj od amaranta treba da u proključalu vodu dodate 2 kašike biljne sirovine. Potom sipajte 100 ml vode zagrejane na 70 stepeni, a nakon pet minuta dodajte 300 ml ključale vode i ostavite da odstoji 7 minuta.

Ulje od amaranta

Ulje od amaranta takođe ima korisna svojstva. Ono normalizuje metabolizam, smanjuje efekte stresa, poboljšava rad sistema za varenje, ima anitoksidativni efekar, povećava fizičku izdržljivost i održaba zdravlje očiju. Pored toga, ono obnavlja nivo šećera u krvi i uključen je u ishranu za dijabetes, pomaže kod depresije i leči hiperenziju, cirozu jetre, čir na želucu i dudenalni čir.

Kontraindikacije

Uz korisna svojstva amaranta, on ima i neke kontraindikacije. Lekari preporučuju izbegavanje amaranta ako imate alergije na hranu, nizak crvni pritisak kamenje u žuči ili urinarnim putevima (urolitijaza i holelitijaza).

Ulje ne treba da koristite ako imate mučnine, glavobolje, dijareju i osipe na koži. Kada se konzumira na prazan stomak mogući su dispeptični poremećaji tj. problemi sa varenjem.

Karisssa/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com