Kupina – šampion među voćem

Rusi, prosto, obožavaju kupine budući da štite od raka, a loših osobina – nemaju!

by | 15.07.2022
kupine

U Rusiji postoji legenda po kojoj su se zavoleli bogata, mlada dama i siromašni pastir. Međutim, dobro su znali da ne mogu biti zajedno. Tužna zbog zabranjene ljubavi, devojka je zamolila prirodu da joj pomogne i bar malo olakša bol nekim slatkim iznenađenjem. Dobila je neverovatan dar – predivne bobice slatko-kiselkastog ukusa. Tako su, po legendi, nastale kupine…

KUPINJAK RAJ ZA PČELE

Reč je o trnovitoj, višegodišnjoj, žbunastoj biljci koja pripada porodici ruža, a čija je najpoznatija rođaka malina.

Cveta celo leto, sazreva u avgustu i septembru, a zanimljivo je to što se na jednoj biljci istovremeno nalaze cvetovi, nezreli i zreli plodovi. Iako je samonikla i uglavnom raste po šumama, kupinu mnogi uzgajaju u baštama kako bi im zdrave bobice bile nadohvat ruke. Iskusni pčelari znaju da je kupina u cvatu prava fabrika za izradu mirisnog i hranjivog meda, te često puštaju pčele na ispašu u kupinjak.

KUPINA JE CRNA BOMBA

Sveže crne bobice spadaju u niskokalorične namirnice (svega 31 kcal), dok zamrznuta kupina sadrži duplo više ugljenih hidrata. Odličan su sastojak u dijetetskoj ishrani, jer potpomažu mršavljenje. Možda im nedostaje malo slasti, ali su zato savršena poslastica za ljubitelje kiselkastog ukusa. Kupina, sasvim sigurno, prevazilazi najbližu rođaka malinu, ali ne samo nju. Naime, fenomenalan sastav vitamina i minerala čini je pravim šampionom među voćem! Osim plodova, lekovito je i lišće, kao i koren kupine.

Bobice kupine nenadmašne se po sadržaju prirodnog vitaminskog kompleksa – veoma su bogate vitaminima C, B (visik nivo nikotinske kiseline) i E, karotenom (provitamin A) i nešto manje vitaminima P i PP.

Od minerala obiluje kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, fosforom i gvožđem. Takođe, bogata je vlaknima i amino-kiselinama.

LEKOVITOST KUPINA

Kupine je poželjno jesti što češće, budući da jačaju imunosistem, poboljšavaju metabolizam i normalizuju sve telesne funkcije.

Deluju antipiretičkiprirodna su zamena za aspirin. Imaju terapeutski efekat na gotovo sve organe. Neutrališu groznicu i visoku temperaturu jer sadrže bioflavonoide, koji deluju kao antioksidansi.

Kupina je blagotvorna za čitav digestivni sistem, stoga se preporučuju kao terapija za stomačne i crevne bolesti.

Lišće kupine, skupljeno na početku cvetanja, pomaže u slučaju dijatere (sadrži čak 20% tanina), trovanja hranom, dizenterije, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

UBRZAVA OPORAVAK POSLE OPERACIJA

Kupina sadrži dosta vitamina K, koji pospešuje zgrušavanje krvi i zarastanje rana. Takođe, jedan je od ključnih faktora u zaštiti od osteoporoze, jer jača kosti.

KUPINA I NARODNA MEDICINA

U narodnoj medicini kupine se koriste za jačanje opšteg stanja organizma, u slučaju anemije i avitaminoze. Plodovi potpomažu lečenje bolesti bubrega i bešike, a dobar terapijski efekat imaju i kad je reč o dijabetesu i upali zglobova. Ove fantastične crne bobice preventivno deluju na nastanak tumora i mogu zaustaviti razvoj kanceroznih ćelija. Konzumacija svežih kupina poboljšava aktivnost moždanih ćelija i krvnih sudova, normalizuje san i smanjuje razdražljivost. U slučaju ateroskleroze korisno je jesti ove bobice u bilo kom obliku.

LIŠĆE I KOREN KUPINE

Čaj od listova i korena kupine pospešuje zarastanje rana i čišćenje krvi, te pomaže u slučaju problema s varenjem. Odvar od lišća deluje antiupalno i diuretički, dok se sveži listovi primenjuju prilikom lišajeva i hroničnih čireva na nogama. Kako bi se izborili s nervozom i gušenjem na nervnoj bazi, stari Rusi pili su odvar od kupinovog lišća.

KONTRAINDIKACIJE

Svež plod kupine ne preporučuje se u slučaju bolesti tankog creva – tad je bolje piti njen sok. Preterana upotreba može pospešiti lučenje želudačne kiseline, a i bubrežni bolesnici moraju biti oprezni s kupinom. U suštini, kupina pomaže svima, ali ne sme se preterivati u njenom konzumiranju.

ZANIMLJIVOSTI

* U Rusiji se kupina zove ежевика, što je izvedeno od ежгода odnosno jež-bobica, a sve zato što bodljikave iglice koje krase ovo voće podsećaju na ježa.

* Nedavna istraživanja ruskih naučnika dokazala su da kupine sadrže supstancu koja može ubiti ćelije raka ne ugrožavajući zdrave ćelije.

* U davna vremena, u proizvodnji boja za tkanine osnovni sastojak bila je upravo kupina.

* Prilikom sazrevanja, plod kupine promeni boju nekoliko puta u početku je zelen, zatim postepeno postaje smeđ, a kao potpuno zreo crne je boje.

* Kupina je jedna od retkih voćaka koje se savršeno kombinuju s drugim plodovima, ali i s mlečnim proizvodima (sladoled, sir, jogurt, kefir), te slatkim pecivima.

 

Pročitajte i… Povratite snagu nakon hemoterapije

 

Foto: ValentynVolkov / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com