Upala uha: glavne greške u lečenju

Ako čujete "pucanje" u uhu i osetite bol – ne odlažite pregled, jer to vodi do ozbiljnih komplikacija

by | 16.07.2022
upala uha

Ako čujete „pucanje“ u uhu i osetite bol ne odlažite pregled, jer to vodi do ozbiljnih komplikacija.

Piše: Viktorija Semencova, specijalista otorinolaringolog

UPALA SREDNJEG UHA

U slučaju otitisa medije (upala srednjeg uha) nakuplja se gnoj i pritiska bubnu opnu, te ona često puca. Kod dece bubna opna obično zarasta sama od sebe, dok je kod odraslih to retkost. Tako se u srednjem uhu stalno razvija infekcija i hronični otitis. U slučaju upalnih procesa bolest se može proširiti i na dublje slojeve uha na puža i slušni živac, što nekad vodi ka trajnom gubitku sluha. Da bi to sprečili, lekari obično na bubnu opnu postavljaju specijalnu dijafragmu. Ona blokira ulazak infekcije u dublje slojeve uha i pomaže bubnoj opni da sraste.

Česte promene vremena, promaja, mokra kosa, kupanje u bazenu ili boravak na moru… sve to pogoduje nastanku upale unutrašnjih delova uha. Pogrešno je smatrati da se otitis javlja samo kod dece, budući da ovo oboljenje nije retko ni kod odraslih. Pritom, odrasli se prilično nemarno odnose prema bolu u uhu, te često prave greške pri lečenju izlažući se tako velikoj opasnosti.

NAJČEŠĆE GREŠKE U LEČENJU UHA

* ZAGREVANJE UHA BEZ KONSULTACIJE S LEKAROM

Bilo da je r o kompresi ili o „plavoj svetlosti“ (bioptron lampi), nećete baš uvek pomoći bolnom uhu. Ukoliko je bolest prešla u gnojni stadijum, zagrevanje uha ići će naruku infekciji. Naime, tako se ubrzava protok krvi, te se zaraza lakše širi po organizmu.

* STAVLJANJE VATE U UŠNI KANAL

Sekret u uhu može isprovocirati stvaranje ušnog čepa, koji će sprečiti odliv sekreta i pogoršati stanje bolesti. Ulogu takvog čepa može odigrati i sama vata.

* KORIŠĆENJE KAPI PROTIV BOLA ZA UHO BEZ PRETHODNOG LEKARSKOG PREGLEDA

Ukoliko je zbog otitisa već pukla bubna opna, kapi mogu stići do oblasti dubljih slojeva srednjeg uha, što nekad vodi do gubitka sluha.

* LEČENJE PO ŠEMI ODREĐENOJ ZA DRUGOG ČOVEKA

To nije put ka ozdravljenju, već ka komplikacijama. Sam otitis podmuklo je i razorno oboljenje, a njegovo lečenje zavisi od stadijuma bolesti i samog pacijentovog stanja.

* ODBIJANJE LEČENJA KOJE JE PREPORUČIO LEKAR

Samo u slučaju blaže upale uha možete se izvući bez antibiotika. U ostalim slučajevima odbijanje upotrebe lekova može se završiti teškim tokom bolesti, kao i komplikacijama, sve do meningitisa, tj. smrtonosno opasnog zapaljenja mozga.

ISKUSTVO PACIJENTA

Kao dete često sam se prehlađivala i mučila s upalom uha sve me je bolelo, ništa nisam čula. Mama mi je tada nakapavala u uho sok od muškatle (geranijuma). Samo nekoliko kapi bilo je dovoljno da osetim olakšanje. Kod nas u porodici koristili su taj narodni lek generacijama.

Larisa P. (76 g.)

Pročitajte i… Kako da sačuvate dobar sluh

 

Foto: megaflopp / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com