KUVAMO tako da bude KORISNO ZA ZDRAVLJE

by | 26.03.2018

Čak i da je od najkorisnijih namirnica, jelo može da bude potpuno prazno, lišeno vitamina i drugih dragocenih sastojaka ukoliko se ne pravi kako treba. Sve detalje ovog važnog pitanja saznajemo od dijetologa LJudmile Sergejevne Silicke (Novosibirsk)

1
ČAJ I HELJDA – BEZ MLEKA


* Mlečni protein kazein neutrališe korisne supstance iz čaja, posebno one koje pozitivno deluju na kardiovaskularni sistem.
* Heljda sadrži mnogo gvožđa, a mleko kalcijuma. Kao što je poznato, ovi mikroelementi međusobno ometaju apsorpciju onog drugog. Zato su heljda i mleko dobri samo kad su odvojeni.
2
SPANAĆ, PAPRIKA, ŠARGAREPA – NA PARI


Ovo povrće bogato je vitaminom C, koji ne podnosi agresivnu termičku obradu. Ali, ukoliko ga pripremamo na pari, sačuvaće se i vitamin C (jača imunitet), i antioksidansi (štite od raka), i karotenoidi (smanjuju rizik od bolesti očiju).

3
PARADAJZ, PEČURKE I ŠPARGLA – U KLJUČALU VODU

S druge strane, ovom povrću je potrebna upravo jača termička obrada. Pod uticajem visoke temperature iz njegovih ćelija se oslobađa likopen, koji sprečava rak i smanjuje rizik od srčanih napada.

4
KUPUS JE BOLJE KISELITI

Količina vitamina C u kupusu prilikom kiseljenja nekoliko puta se povećava. Dodajte mu i brusnicu i imaćete još više koristi. Međutim, kao i svi antioksidansi, i ovaj vitamin se gubi kuvanjem. Zato savetujemo da se (kiseli) kupus jede svež.

5
MLADI KROMPIR – S LJUSKOM

U ljusci mladog krompira koncentrisani su korisni mikroelementi: kalijum, gvožđe i fosfor. Zato je bolje kuvati ga ili zapeći i jesti – neoljuštenog. Mada, ukoliko je pozeleneo, znači da se u njemu nagomilao toksin solanin, koji je opasan po zdravlje. Takvu ljusku obavezno treba oljuštiti.

6
CRNI I BELI LUK JEDITE ČEŠĆE, I TO SIROVE


Upravo sirov crni i beli luk sadrži najveću koncentraciju organskih sulfida – antikancerogenih jedinjenja, koja takođe snižavaju krvni pritisak i nivo holesterola u krvi. Beli luk je ujedno i odličan prirodni antibiotik.

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com