Najbolja hrana za žene

Prema ajurvedskom učenju, muškarac i žena su u potpunosti različiti, pa se i njihova ishrana mora razlikovati

by | 08.06.2022
hrana za žene

U medicini se svi tretiraju isto, bez obzira na pol. Međutim, prema ajurvedskom učenju, muškarac i žena su u potpunosti različiti. Njihov način života, navike, pa čak i ishrana moraju se razlikovati.

Žena – poklon s nebesa

Prema drevnim indijskim filozofskim raspravama, žena je božansko biće, poklon s nebesa. Pritom, reč je o veoma složenom biću koje se zapanjujuće razlikuje od muškaraca. Sama žena nalik je Bogu – ona stvara novi život. U ženskom telu se od najranijeg detinjstva odvijaju složeni biohemijski procesi. Njen hormonski sistem toliko je složen i nepredvidiv da uopšte nije jednostavno biti žena. Čak i tokom dana njeno raspoloženje može da se promeni nekoliko puta – od osećaja apsolutne tuge do potpune sreće. I to nisu ženski kaprici, nego njeni kvaliteti, jer ona drugačije ne može.

Tek za vreme trudnoće žena je sasvim neuravnotežena, čak i za samu sebe. Pa ipak, postoje jednostavna drevna pravila koja joj pomažu da se izbori sa svojim lošim raspoloženjem, postigne ravnotežu i mir u duši. Ta pravila umnogome su povezana s ishranom.

Ženska priroda

Odnos prema hrani za žene je često veoma složen. One stalno pokušavaju da smršaju, drže stroge dijete, sekiraju se zbog suvišnih kilograma i lišavaju svoj organizam neophodnih supstanci koje utiču na normalnu hormonsku osnovu.

Vedski traktati (sveti i najstariji zapisi Indijaca) preporučuju ženama da se hrane onim proizvodima koji odgovaraju upravo ženskoj prirodi.

To su, pre svega, mleko i mlečni proizvodi. Za žene je to najvažnija namirnica koja daje snagu, zdravlje i energiju. Posebno je korisno uzimati je sa začinima, koji su takođe veoma bitni.

Na drugom mestu je povrće. Za njegovu korisnost znaju svi, ali retko kome čini osnovu ishrane, kako bi to u stvari trebalo da bude. Šta ljudi obično jedu? Testenine s viršlama, raviole, pirinač sa šniclama. Ali retko ko za prilog umesto pirinča ili testenine bira salatu od povrća, ili jede samo povrće. A upravo nam ono daje zdravlje, lakoću tela i nezamenljive supstance.

Poznato je da povrće sadrži fitoestrogene u čistom obliku, po svom sastavu slične ženskom polnom hormonu estrogenu, koji je upravo ono što ženu čini ženom.

Hmelj sadrži mnogo fitoestrogena. Muškarci koji piju mnogo piva, usled viška estrogena, počinju da se goje po ženskom tipu – masnoća im se gomila u predelu grudi i butina.

Sladak život

Treće, ženskom organizmu potrebni su slatkiši. Upravo slatku hranu žene često ograničavaju, lišavajući svoj organizam neophodnih supstanci. Istina, reč je o korisnim slatkišima. Ne treba svaki dan jesti po tortu. Mada, umerena upotreba takvih poslastica zaista čini dame srećnim. Nije slučajno da narodna mudrost kaže da se PMS (predmenstrualni sindrom) leči čokoladom. Međutim, prednost ipak treba dati prirodnim slatkišima – bobičastim plodovima, voću, suvom voću, medu itd. Postoji mnoštvo korisnih recepata za bombone napravljene od orašastih plodova, semenki, suvog voća s dodatkom meda, gi putera…

Uzgred, zanimljivo je da ženski mozak radi s mnogo većim intenzitetom nego muški. Muškarac ponekad i može da se opusti, ali žena je stalno u mislima i istovremeno može da razmišlja o nekoliko stvari a da ne zaboravi ni na šta. Međutim, kao rezultat toga, njen mozak traži veoma mnogo glukoze. Pritom, žene često drže strogu dijetu i ograničavaju slatkiše. Nije ni čudo što mogu biti razdražljive, umorne i počinju da gube neverovatne sposobnosti svog mozga.

Dakle, ne lišavajte svoj organizam onoga što mu je životno neophodno: pijte mleko, jedite povrće, voće i korisne slatkiše osetićete radost života i vratiti se svojoj božanskoj prirodi.

 

Pročitajte i… Zdravlje žena posle 40.

Foto: izzetugutmen / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com