Hiperpigmentacija kože

Pigmentne mrlje obično se ispoljavaju na delovima kože koji se izlažu suncu: na licu, šakama, u zoni dekoltea

by | 08.06.2022
hiperpigmentacija kože

Ovo je čest i za mnoge uznemirujući kožni problem, jer ponekad ga je veoma teško prikriti. Pigmentne mrlje obično se ispoljavaju na delovima kože koji se izlažu suncu: na licu, šakama, u zoni dekoltea. Zašto se one pojavljuju?

Izvori problema

Pigmentacija se ispoljava u obliku mrlja ili tačaka različite veličine koje zadebljavaju spoljni sloj epidermisa, čineći ga nejednakim i brežuljkastim. Ovaj nedostatak kože često se povezuje sa starosnim promenama ili čestim boravkom na suncu. Međutim, nije sve tako bezopasno kao što nam se na prvi pogled čini.

Starosne mrlje ili fleke od sunca posledica su agresivnog uticaja sunčevih zraka i imaju svetlosmeđu ili žućkastu nijansu. Zahvataju uglavnom otvorene delove tela i izgledaju kao tamne tačke različite veličine ili velike mrlje koje se blago izdižu iznad ravne kože.

Melanodermija ili hloazma žarišna je hiperpigmentacija praćena pojavom velikih mrlja s jasnim neujednačenim granicama. Stvara se pretežno na licu, usled hormonskih poremećaja, oboljenja gastrointestinalnog trakta, ginekoloških problema, kao i uzimanja oralnih kontraceptiva. Mrlje su češće kod žena nego kod muškaraca. U zoni rizika su trudnice i dame koje pate od viška polnih hormona (estrogena i progesterona).

Postinflamatorna hiperpigmentacija pojavljuje se usled oštećenja kožnog pokrivača. S ovom nevoljom često se suočavaju poklonici traumatičnih kozmetičkih procedura: hemijskih pilinga, dermoabrazije, laserske terapije. Pojačana pigmentacija često se primećuje i na mestima koja su ranije bila pogođena aknama.

Zašto se pojavljuje hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija se javlja usled preteranog stvaranja pigmenta melanina, a to mogu da izazovu razni faktori, kao što su:

* zračenje sunca (melanin štiti kožu od preteranog uticaja sunčevih zraka, a u špicu sunčeve aktivnosti organizam ne može da se izbori s ovom funkcijom i stvara ga u preteranim količinama);

* hormonski poremećaji – fleke se javljaju i kao rezultat konzumiranja lekova koji sadrže hormone (podstiču preterano stvaranje melanina);

* uzimanje lekova (na sintezu melanina utiču antibiotici, sredstva za hemoterapiju, lekovi protiv malarije, antikonvulzivi i drugi lekovi).

Kako se boriti s mrljama na koži

Jednostavne mere pomoći će vam da zaštitite kožu od pojave mrlja:

* boravak na suncu do 10 sati ujutru i posle 17 sati (leti);

* primena kozmetičkih sredstava sa UV zaštitom najmanje SPF 30;

* nošenje šešira sa širokim obodom tokom sunčanih dana.

Već postojeće mrlje izbeljuju se pomoću specijalnih sredstava, uključujući i domaća. Po potrebi možete primeniti hemijsko čišćenje, lasersku terapiju, te sprovesti lečenje hidrohinonom.

DOMAĆA SREDSTVA PROTIV PIGMENTNIH MRLJA

Kod kuće možete da koristite sredstva za izbeljivanje kože kao što su hidrogen, limunov sok, limunska kiselina (2-3%), prirodno jabukovo sirće (6%), ren odstajao u sirćetu, maske od belanaca, majonez ili kiselo mleko.

* Veoma je jednostavno napraviti ovakvu masku: u prah za zube sipajte hidrogen (3%) dok ne dobijete kašu. Nanesite masku na lice i držite je pet do sedam minuta, a posle toga je isperite toplom vodom.

* Losion za izbeljivanje kože: izmešajte 100 ml tečnog sapuna s pet do deset mililitara hidrogena (3%) i losion je gotov.

* Iz prirode uzmite trave, npr. maslačak: njegovim sokom pažljivo mažite mrlje četiri-pet puta dnevno. Kad se sok osuši, lice pažljivo istrljajte surutkom ili kiselim mlekom. Mrlje možete mazati i odvarom od lišća maslačka: dve kašike isitnjenog lišća prelijte sa 300 ml vode, dovedite do ključanja pa kuvajte 15 minuta na tihoj vatri, prohladite i procedite.

Za kožu su veoma korisni krastavac i peršun, jer od njih možete napraviti losione.

1. Čašom votke prelijte 50 g peršuna i tome dodajte šolju prokuvane vode. Ostavite da odstoji dve nedelje pa procedite.

2. Isitnite 100 g krastavca, prelijte sa 100 ml votke, ostavite da odstoji nedelju-dve, pa procedite.

 

Pročitajte i… Prikupite sok od breze pravilno

 

Foto: VLG / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com