RUSKI VITAMINSKI KOKTELI na kiselomlečnoj osnovi ( I deo)

U ovom periodu našem organizmu je teško da se suprotstavi stresu, prehladama i da izdrži užurban ritam. U tome će nam pomoći ruski vitaminski kokteli

by | 09.06.2022
vitaminski kokteli

(NOVI RECEPTI NATUROPATE GENADIJA MALAHOVA)

Tokom proleća našem organizmu je teško da se suprotstavi stresu, prehladama i da izdrži užurban ritam. A sve zato što su se rezerve vitamina i životno važnih mikroelemenata istrošile preko zime i zahtevaju najbrže moguće popunjavanje, ne čekajući godišnji odmor… U tome će nam pomoći ruski vitaminski kokteli

 

ZAŠTO PRIPREMAMO KOKTELE U BLENDERU

Reći ću nešto o važnom odeljku savremene dijetologije – korišćenju koktela od voća i povrća na kiselomlečnoj osnovi. Ovaj pravac pojavio se zahvaljujući širokoj rasprostranjenosti blendera. Baš blendera, a ne miksera, koji ne usitnjavaju proizvode, nego ih samo izmešaju. A nama, pre svega, treba da sameljemo namirnice, a zatim da ih izmešamo. U blenderu oba ova procesa idu praktično istovremeno. Jači blender ima prednost, pošto koktel od voća i povrća mora da se sprema brzo, tj. da se sastojci brzo samelju, i to veoma sitno. Upravo to čini koktel veoma ukusnim! Osnova za pripremu koktela od voća, povrća i bobičastih plodova jesu domaće kiselo mleko, kefir ili bilo koji kiselomlečni proizvod. Iz ličnog iskustva dodajem da su kefiri na bazi tibetanskog kiselog mleka kumisa (proizvod od prevrelog kobiljeg mleka) i njima slični – sami po sebi lekoviti.

Opšta pravila pripreme i upotrebe vitaminskih koktela

1. Sve povrće, voće, bobičaste plodove i druge proizvode pre upotrebe dobro operite pod mlazom protočne vode. Ukoliko niste sigurni u kvalitet povrća i voća, posebno lisnatog i korenastog povrća, na kome mogu da se nađu paraziti ili koje može da sadrži pesticide, onda korenasto povrće presecite napola i potopite u umereno posoljenu vodu. To isto uradite i s lisnatim povrćem, ali bez sečenja. Posle pola sata povrće izvadite i dobro isperite protočnom vodom. Tada je spremno za isitnjavanje u blenderu.

2. Stavite ga u blender i prelijte kiselomlečnim proizvodom do polovine zapremine blendera. Ovo će omogućiti da dobro isitnite povrće, voće i bobičaste plodove. Mlevenje treba da traje minut-dva kako biste dobili kvalitetan, homogen koktel.

3. Kiselomlečni proizvod treba da bude blago hladan, tada se bolje pije, posebno leti. Ali, u svakom slučaju, orijentišite se prema sopstvenom ukusu.

4. Za soljenje možete da koristite morsku so ili morski kupus (laminariju, može se nabaviti u apotekama) samleven u mlinu za kafu. Ovo će dodatno obogatiti koktel važnim mineralima i učiniti ga kvalitetnijim.

5. U zavisnosti od godišnjeg doba, možete koristiti bobičaste plodove, povrće, voće ili njihovu mešavinu. U svakom slučaju, držite se važnog pravila zdrave ishrane – sezone.

6. Koktele od voća, povrća i bobičastih plodova treba upotrebljavati odmah posle pripreme. Lišeni prirodnog „pakovanja“, isitnjeni delovi biljke ipak brzo oksidišu i gube svoju lekovitu snagu. Zato dozu koktela računajte za jednu upotrebu.

7. Koktel od povrća, voća i bobičastih plodova treba da pijete s uživanjem, rekao bih „žvaćući“ svaki gutljaj. To doprinosi boljem lučenju pljuvačke, želudačnih i crevnih sokova, što znatno poboljšava varenje i peristaltiku creva.

8. Ukoliko u koktel dodate različito povrće koje sadrži biljne pigmente, npr. komadić cvekle, šapgarepe, bundeve…, možete dobiti napitak roze, riđe ili žućkaste boje, što će stvoriti pozitivan vizuelni utisak, koji takođe jača zdravlje i utiče na dobro raspoloženje na duže vreme.

9. Ispijanje koktela možete pojačati stvaranjem pozitivne slike. Sipajte ga u lepu šolju, sedite i, dok pijete, ispunite se mislima o životvornoj energiji koja sa svakim gutljajem puni vaše telo, čineći ga zdravim, lepim i jakim.

10. Ove koktele možete piti tokom celog dana. Oni su toliko siti da bolesnici koji se oporavljaju na neko vreme njima mogu da zamene hranu u potpunosti, ali ipak ne treba da odustajanu od tvrde hrane. Naime, zubima je potrebno opterećenje. Sam čin žvakanja aktivira rad sistema za varenje. Zato je ishrana koktelima odlična dopuna pravilnoj ishrani, ali nije njena potpuna zamena.

PRANJE VOĆA JE NAJVAŽNIJE

Jednostavne metode kao što su potapanje u vodu i seckanje omogućavaju da se oslobodimo većine pesticida, herbicida i parazita. Ukoliko to ne radimo, onda od koktela može biti više štete nego koristi. Ne budite lenji prilikom pripreme namirnica za koktel.

Nastavak sledi… pratite naš sajt.

Foto: samael334 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com