Šta voli štitna žlezda

Da bi štitasta žlezda radila kao sat, poklonite joj sunce, mir, more, svež vazduh, emocije i... beli luk!

by | 09.06.2022
štitna žlezda

Da bi štitasta žlezda radila kao sat, poklonite joj sunce, mir, more, svež vazduh, emocije i… beli luk!

Piše: Diljara Lebedeva, endokrinolog

TOPLOTA I SUNCE

Oni obezbeđuju vitamin D, koji je preko potreban vašem organizmu. Takođe smanjuju potrebu za održavanjem telesne toplote, što znači i preterana opterećenja na štitastu žlezdu.

MIR I OPUŠTANJE

Garantuju normalan nivo kortizola te, prema tome, i pretvaranje hormona T4 u potrebnu količinu T3, a to je važno za prevenciju razvoja hipotireoze.

MORE

More je izvor joda i cinka (voda, vazduh, riba, plodovi mora i alge), a jod je osnova sinteze hormona štitne žlezde, dok cink pomaže taj proces. More i okean takođe su izvori omega-3 masnih kiselina, glavnog neprijatelja upaljene žlezde.

SVEŽ VAZDUH

Omogućava normalno disanje tkiva organa. Zato kontrolišite anemiju i udišite više svežeg vazduha. U slučaju hipotireoze veoma je čest deficit gvožđa ili vitamina B12 i B9.

ISPOLJENE EMOCIJE

Problemi sa štitastom žlezdom nastaju usled zadržavanja osećanja, besa, unutrašnjeg nezadovoljstva, neostvarenosti. Bolest napada onoga ko se sve vreme trudi da bude jak, ali on je, u stvari, veoma ranjiv i pokušava da sakrije svoje slabosti. Na kraju se životna „baterija“ istroši. Osmehujemo se i mašemo stisnutih zuba – to je pogrešna deviza.

BELI LUK

Selen, kojim obiluje ovo povrće, potreban je radi bolje apsorpcije joda i gvožđa. Takođe je koristan za stvaranje selenoproteina, koji jezgro ćelija čuvaju od mutacija i oštećenja.

Pročitajte i… Prirodna pomoć štitnoj žlezdi

 

 

Foto: Shidlovski / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com