Namirnice koje podižu energiju: Ubrzajte svaki usporen dan

by | 30.01.2024
Namirnice koje podižu energiju

Namirnice koje podižu energiju su pravi spas u danima kada nam se čini da ćemo ih prespavati. Osim toga, dobro ih je jesti čak i kada ste puni energije.

Iako je jasno da skoro sve namirnice daju energiju, nije isti efekat niti način na koji to čine. Na primer, slatka pića i peciva, prebrzo unose previše šećera u krv, a potom vas ponovo ostavlja umornim i gladnim. Sa druge strane, složenim ugljenim hidratima je potrebno duže da se svare, udovolje gladi i obezbeđuju spor, stalan tok energije.

Namirnice koje podižu energiju

Ovsena kaša

Ovsena kaša je složen ugljeni hidrat, a to znači da je puna vlakana i hranljivih materija. Ona se sporije vari i ravnomerno snabdeva energijom ceo organizam. Jedna činija ovsene kaše će vas činiti energičnim satima.

Jaja

Jedno jaje ima samo 70 kalorija, ali i 6 grama proteina. To obezbeđuje gorivo koje se polako oslabađa. Takođe ima više hranljivih sastojaka po kaloriji od većine drugih namirnica što pomaže da zadovolji glad.

Namirnice koje podižu energiju: Piletina

Ukoliko je očistite od kože, ona je odličan izvor nemasnih proteine. Pored toga, ona ima manje te nezdrave zasićene masti od drugog mesa kao što su svinjetina, govedina i jagnjetina.

Goveđa jetra

Bez dovoljno vitamina B12, vaša energija može zaostajati. Ovo je jedan od najboljih izvora. Ona je takođe bogat izvor proteina koji će vas dugo držati sitim. Ako jednostavno ne volite jetru, B12 možete dobiti i iz mesa, živine, ribe i jaja.

Ostrige

Ostrige su dobar izvor proteina sa niskim sadržajem masti, ali su takođe i puni cinka. To pomaže vašem telu da se bori protiv bakterija koje bi mogle da vas pregaze i da se zbog toga osećate umorno.

Namirnice koje podižu energiju: Pasulj

Pasulj je odličan izvor proteina, naročito ako ste vegetarijanac ili vegan. Pasulj takođe ima mnogo vlakana koja pomažu u usporavanju varenja, a sadrži i veliku dozu magnezijuma koja pomaže vašim ćelijama da stvaraju energiju.

Sardine

Sardine nisu za svakoga, ali one pružaju visokokvalitetne životinjske proteine koji su potrebni za stabilnu energiju. Sadrže i omega-3 masne kiseline koje pomažu u prevenciji srčanih bolesti.

Orasi

Orasi su takođe veoma bogati omega-3 mastima, ali sadrže i posebnu alfa-linolensku kiselinu koju vaše telo koristi za energiju. Iako su orasi bogati kalorijama, studije pokazuju da ljudi koji ih jedu ne dobijaju na težini, a razlog tome bi mogao biti zato što vlakna usporavaju kako ih vaše telo usvaja, a zdrave masti zadovoljavaju glad. Zbog toga su savršene namirnice koje podižu energiju.

Kafa

Uz kafu veliki broj nas dobije jutarnji trzaj kofeina. On povećava energiju i čini nas budnim, ali je važno da ne preterujete. On vas može učiniti nervoznim i ometati san ako ga imate previše, niste navikli na njega ili ga imate kasno tokom dana.

Namirnice koje podižu energiju: Čaj

Jedna šolja čaja je niskokalorični način da zamenite zašećerena gazirana i  bezalkoholna pića koja mogu da porastu, a zatim sruše nivo energije usred dana. To vam omogućava da dobijete hranljive materije i tečnosti koje su vam potrebne svakog dana, a to će vam takođe pomoći da budete budni i puni energije.

Bobice

Bobice su savršene ako želite nešto slatko što ne predstavlja eksploziju kalorija. One takođe sadrže antioksidante i druge hranljive materije koje pomažu u hranjenju ćelija i štiti ih po celom telu.

Tamna čokolada

Ukoliko prosto ne možete bez slatkiša, onda je ovo dobar izbor. Ona ima manje šećera od slatkiša i mlečne čokolade, a takođe se pokazalo da poboljšava raspoloženje i funkciju mozga. Antioksidansi u kakou smanjuju krvni pritisak i poboljšavaju protok krvi. Ovo vas može održati zdravim i punim energije.

alfimimnill/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com