Ne bacajte koru voća i povrća!

by | 31.08.2017

U kori povrća i voća nalaze se vrlo dragocene supstance. Pre svega, tu su dve vrste celuloze: rastvorljiva i nerastvorljiva. Prva snižava nivo lošeg holesterola i šećera u krvi, druga apsorbuje vodu u crevima, sprečava zatvor i hemoroide i stvara osećaj sitosti.

Obe vrste celuloze neverovatno su korisne za zdravlje i figuru. One nam pomažu da se ne zgojimo, paze na krvni pritisak i čuvaju elastičnost krvnih sudova.

S druge strane, mekani deo ploda sadrži samo jednu vrstu celuloze – onu rastvorljivu. Čisteći voće i povrće od kožure, lišavamo se upravo te, korisne druge vrste celuloze. Zato se preporučuje da voće i povrće jedemo s kožurom, što Rusi redovno rade. A sad ćemo pogledati zašto je korisna kožura različitog povrća i voća.

Jabuke
Crvena kora jabuke vrlo je korisna. Sadrži antikancerogenu supstancu antocijan, koje nema u mekom delu, a koja je bogata vitaminima i antioksidansima, blagotvornim za zdravlje srca i razmenu materija. Antocijanom je bogata i kora crvenosmeđih krušaka, bresaka i nektarina.

Ali nisu korisne samo crvene vrste jabuka. Zelena i žuta kora sadrže flavonoide i fenolnu kiselinu. Ovakva kora ublažava upalne procese i deluje antibakterijski. A kora od jabuke sadrži i triterpenoide, koji uništavaju ćelije raka u debelom crevu, jetri i grudima. Bogata je ursoličnom kiselinom, koja doprinosi sagorevanju masti i učestvuje u izgradnji mišića.

Takoe, sprečava gojaznost i kolitis. I, naravno, kora od jabuke bogata je vitaminima A i C, folnom kiselinom, kao i mineralnim supstancama – kalcijumom, kalijumom, fosforom i gvožđem.

Patlidžani
Kora od ovog povrća sadrži desetine antioksidansa. Najvažniji i najređi od njih jeste nasunin. On elimiše štetne materije u tkivima, usporavajući taki starenje ćelija. Nasunin sprečava oksidaciju holesterola u krvnim sudovima, usporava stvaranje masnih pločica i koči rast tumora.

Krastavci
Kožura krastavca sadrži mnogo fitosterina, jedinstvenih supstanci što snižavaju nivo holesterola u krvi, kao i vitamin K, koji smanjuje koagulaciju krvi, sprečavajući stvaranje trombova. Ovaj vitamin sprečava osteoporozu, a takođe usporava rast tumora i formiranje holesterolskih pločica. Ima ga i u unutrašnjem delu krastavca, ali pet puta manje nego u kori. Još jedna korisna supstanca jesu omega-6 masne kiseline. One su potrebne za rad mozga, rast kose, obnovu kože, održavanje čvrstine kostiju, razmenu materija i polnih funkcija.

Citrusi
Kora od ovih plodova nije jestiva u sirovom obliku, mada tamo ima mnogo celuloze, polifenola i vitamina C. Ali ima mnogo načina da je koristimo u ishrani – možemo je izrendati i dodati jogurtu, salatama, napicima… Komadići citrusne kore mogu se stavljati i u vodu i piti.

Takva voda odlično utoljava žeđ. Ipak, kora od limuna, pomorandže i ostalih citrusa nije poznata samo po vitaminu C. U njoj postoji antioksidans d-limonen, koji suštinski smanjuje rizik od nastanka raka kože i drugih vrsta kancera, a takođe snižava nivo holesterola, triglicerida i šećera u krvi.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com