OMILJENI UKUS GOVORI O ZDRAVLJU

by | 03.04.2018

Usled određenih zdravstvenih problema nesvesno više upotrebljavamo one proizvode s ukusom koji odgovara našoj bolesti – to nam, zapravo, telo šalje signale…

Irina Svitenkova, lekar-naturopata

Svako od nas ima omiljene namirnice ili jela: neko ni dan ne može da preživi bez čokolade, a neko bez slanog. I to uopšte nisu hirovi: zapravo, preferiranje određenih ukusa ima fiziološku osnovu. Kad našem organizmu nešto nedostaje, tad nam on signalizira promenom ukusa – odnosno daje “pravo prvenstva” određenom ukusu. Ovaj proces pomaže nam da regulišemo raspoloženje, pa čak i zdravlje – naravno, ako osluškujemo svoje želje i pravilno ih interpretiramo. Hajde da probamo da otkrijemo o čemu svedoči sklonost ka nekom ukusu. Razmislite, koja vam se namirnica najčešće jede…

TAJNE TERAPIJE UKUSIMA
Zahvaljujući receptorima ukusa na jeziku, možemo razlikovati slatko od gorkog, kiselo od slanog. Na ovoj osnovi još u drevnoj indijskoj medicini bio je postavljen metod lečenja ukusom. Suština je u tome što se na jeziku nalazi mnoštvo refleksnih zona povezanih sa svim čovekovim organima, a ne samo s digestivnim traktom – i zato se preko njega može delovati na sve organe čovečjeg organizma. U slučaju problema sa zdravljem više upotrebljavajte proizvode s uskusom koji odgovara vašoj bolesti:
• Oporo – kiseo ukus prekida dijareju i doprinosi zaceljivanju rana. Popravlja koagulabilnost krvi, zbog toga je indikovan usled krvarenja.
• Slan ukus podstiče varenje, stimuliše žeđ i apetit, zadržava vodu u organizmu i ima laksativno dejstvo prilikom zatvora.
• Sladak ukus doprinosi širenju krvnih sudova i zato je koristan u slučaju kardiovaskularnih bolesti, posebno ishemijske bolesti srca.
• Gorak ukus ima protivupalno dejstvo, normalizuje rad bubrega, čisti organizam od soli i šljake, doprinosi mršavljenju i popravlja boju lica.
• LJut ukus podstiče varenje, čisti krv, stimuliše antimikrobnu aktivnost.

• Ako vaš organizam svakog dana traži mlečne ili fermentisane mlečne proizvode, onda vam je pre svega potreban odmor i opuštanje. U tim proizvodima nalazi se nezamenjiva amino-kiselina triptofan, od koje se proizvodi serotonin. On, naime, suzbija uznemirenost, popravlja raspoloženje i san. Takođe, moguće je da organizmu nedostaje kalcijum, a od toga se može pogoršati rad srca, nervnog sistema, mišićno-skeletnog sistema. Sklonost ka fermentisanim mlečnim proizvodima govori i o tome da postoji opasnost od razvijanja disbakterioze, odosno to upozorava da je korisnim bakterijama creva potrebna pomoć.
• Dan ne možete preživeti bez jaja? Vašem imunitetu potrebna je podrška! Ojačajte ga proteinima i vitaminom A.
• Želja za jedenjem kobasice ili šunke govori o tome da organizmu nedostaju holesterol i masne kiseline za aktivan rad mozga i održavanje normalnog nivoa hormona. A potreba za dimljenim namirnicama kod ljudi koji su na dijeti govori o tome da je vreme da se u ishrani poveća količina masti, barem na račun oraha, avokada i biljnih masti.
• Čestim konzumentima morskih plodova najverovatnije nedostaje jod, koji oni sadrže.
• Sklonost ka siru govori o tome da treba popraviti hormonsku osnovu. Kod žena to bude izraženo teškim predmenstrualnim sindromom, otocima, mišićnim grčevima i lošim rasploženjem.
• LJubitelji gorkog: belog i crnog luka, senfa, ljute paprike, možda treba da razmisle o jačanju imuniteta. I to ne samo takvim prirodnim, dezinfekcionim namirnicama već i kompleksnijim metodama.
• Obožavaoci kiselog: limuna, brusnica, kiselog kupusa, najverovatnije su umorni i potrebno im je više energije, može ih mučiti depresija. Može se pretpostaviti i smanjena kiselost želudačnog soka. Vitamin C pomaže da se povrati energičnost, dobro raspoloženje i pospeši varenje hrane.
• Za slanim se često poseže usled povećane aktivnosti štitne žlezde, što ubrzava metabolizam, zatim u slučaju intenzivnog fizičkog rada, kad sa znojem organizam gubi mnogo soli, ali, naravno, i u trudnoći. A ajurvedska medicina govori da to pomaže organizmu da sačuva snagu i istovremeno akumulira više energije.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com