Orašasti plodovi za zdravije zglobove

Ima trenutaka kad se čak ni letu ne radujemo jer bol u zglobovima svaki sunčan dan pretvori u ružan

by | 04.06.2022
orah lešnik pinjol

Na kalendaru je prvi letnji mesec. Ovo je pravo vreme da izađete napolje i uživate u letnjim aktivnostima. Ali mnogima to nije tako lako. Ima trenutaka kad se čak ni letu ne radujemo jer bol u zglobovima svaki sunčan dan pretvori u ružan. Priroda, kao i uvek, nudi rešenje, ovaj put u vidu orašastih plodova.

ORAH

Orah je od davnina poznat prirodni lek za bol, otečenost i upalu. Na zglobove deluju i zreli i zeleni orasi. Važno je napomenuti da mladi nezreli plodovi sadrže mnogo više vitamina C nego šipurak i veliku količinu joda. Kad je reč o artritisu, orasi su korisni zbog toga što njihova hemijska formula uključuje skoro sve vitamine grupe B, kao i A, C, tokoferol, fosfor, cink, kalijum i omega-3 masne kiseline. Uživajte jedući ih, ali ne previše, dovoljno je samo pet oraha dnevno.

PINJOL (KEDROV ORAH)

Pinjol je koristan za zglobove, kako u svom uobičajenom obliku tako i u sastavu različitih kućnih lekova. Sadrži kompleks amino-kiselina (glicin, triptofan, arginin), vitamine B1, E, PP, kao i masne kiseline u optimalnoj proporciji. Ako pojedete šaku pinjola, organizam se može obezbediti dovoljnom količinom mikroelemenata koji su odgovorni za zdravlje skeletnog sistema: vanadijumom, fosforom, magnezijumom, silicijumom, bakrom, cinkom.

LEŠNIK

Lešnik je zdrav i ukusan, ali ujedno i kaloričan: 100 g čistih jezgara sadrži više od 650 kcal, tako da lešnike treba jesti umereno. Pored zdravih masti i proteina, lešnik sadrži vitamine i druge supstance važne za zglobove: vitamin B1 (tiamin), E (tokoferol), kalijum, gvožđe, kalcijum, fosfor, mangan, bakar, cink, koji blagotvorno deluju na hrskavicu i koštano tkivo zglobova.

Imajte na umu da su orašasti plodovi korisni ukoliko se uzimaju konstantno, i to različiti, ali ne u velikoj količini, maksimalno 30–50 g dnevno. Osim toga, oni su alergeni: usled preterane konzumacije, histamin se može ispustiti u krvotok i izazvati alergijsku reakciju.

Za normalno funkcionisanje zglobovima su neophodni hondroitin i glukozamin, koje naš organizam može samostalno da proizvode, ali s godinama se njihov broj znatno smanjuje, što često dovodi do raznih bolesti mišićno-skeletnog sistema.

Budući da je nedostatak glukozamina i hondroitina nemoguće u potpunosti nadomestiti ishranom, ima smisla uzimati posebne hondroprotektivne komplekse. A još je bolje sve zajedno raditi: kombinovati pravilnu ishranu s vežbama za zglobove i piti vitamine (kompleks s glukozaminom i hondroitinom).

Pročitajte i… Bolni zglobovi: efikasni domaći preparati

 

 

 

Foto: Nadya Semenchik / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com