Pijete antibiotike? Hranite se pravilno!

Dijeta će izvući maksimalan efekat od lečenja antibioticima i istovremeno umanjiti rizik od nuspojava

by | 09.04.2022
antibiotici hrana

Kad smo prinuđeni da se lečimo antibioticima, želimo da ozdravimo što brže ali da ne naštetimo organizmu “hemijom”. Gde tražiti rešenje? U pravilnoj ishrani u toku terapije. Dijeta će izvući maksimalan efekat od lečenja i istovremeno umanjiti rizik od nuspojava, objašnjava dijetolog Olga Baziljeva.

LEČENJE ANTIBIOTICIMA I ISHRANA

Ne opterećujte sistem za varenje, uzimajući u obzir intoksikacijsko opterećenje jetre i štetni uticaj na mikrofloru creva. Hrana bi trebalo da bude lako svarljiva (na primer, omlet samo od belanaca, riba, bareno povrće).

Odreknite se mesa i jakih okrepljujućih supa baziranih na njemu. Oni sadrže supstance s iritirajućim dejstvom na sluzokožu želuca i creva, a takođe provociraju stvaranje veće količine fermenata, povećavajući tako aktivnost jetre i pankreasa.

Dajte prednost mlečnim proizvodima s manje masnoće i vegetarijanskim supama. Pravite kaše, ali ne na punomasnom mleku, već mleko razredite istom količinom vode. Najbolje će biti da ih jedete za večeru.

Uključite u ishranu proizvode bogate pektinom. Njega nazivaju prirodnim telohraniteljom organizma zbog sposobnosti da iz tkiva izluči štetne supstance ne narušavajući pritom prirodni bakteriološki balans. Prolazeći zajedno s drugim supstancama po crevima, pektin usisava sve “smeće”. Utiče i na metabolizam, neutrališe negativne efekte procesa oksidacije u telu (bukvalno, kupi sve toksine), poboljšava perifernu cirkulaciju i peristaltiku creva. Izvori pektina su: jabuke, banane, narandže, grejpfrut, nektarine, kruške, kajsije, urme, borovnice, šljive, smokve. Dosta pektina nalazi se u morskim algama (laminarija).

U periodu lečenja antibioticima obezbedite organizmu dovoljnu količinu celuloze. Svakodnevno pojedite bar 400 g povrća, prethodno skuvanog ili pripremljenog na pari, dinstanog ili lagano zapečenog. Nemojte ga pržiti na ulju.

Režim pijenja vode strogo je obavezan pijte minimum litar i po vode dnevno.

Pročitajte i… Napravite sami: Lečenje prirodnim antibioticima

 

Foto: zneb076 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com