Sok protiv stresa

Zaobiđite tablete i prednost dajte sveže ceđenim sokovima, koji će vam vratiti energiju i dobro raspoloženje

by | 28.05.2022
sok protiv stresa

Zaobiđite tablete i prednost dajte sveže ceđenim sokovima, koji će vam vratiti energiju i dobro raspoloženje.

Piše: Tatjana Prohorova, fitoterapeut

SOK OD CELERA

Celer je bogat aktivnim jedinjenjima ftalidima, koji blagotvorno utiču na nervni sistem i šire krvne sudove, što doprinosi snižavanju pritiska, a, kao što je poznato, stres je jedan od provokatora njegovog skoka. Redovnim uzimanjem soka od celera poboljšava se raspoloženje i rad mozga.

Pijte dnevno do 100 ml soka od mekog dela celera, isceđenog od drški biljke srednje veličine (možete ih samleti u blenderu).

SOK OD BANANE

Banana sadrži supstance koje doprinose stvaranju hormona sreće, serotonina. Njen sok brzo će dovesti nerve u red. Sameljite bananu bez kore u blenderu i izmešajte s vodom u odnosu 4 : 1. Dovoljne su porcija-dve dnevno.

SOK OD CVEKLE

Antioksidansi koje cvekla sadrži opuštaju i umiruju nervni sistem. Međutim, sok od cvekle treba piti pravilno: iscedite ga i ostavite u frižideru dva sata kako bi isparile supstance koje izazivaju mučninu i povraćanje. Optimalno je piti po čašu soka svake večeri.

SOK OD NARA

Sok od nara primetno snižava pritisak, opušta i povećava otpornost organizma na stres. Čaša-dve soka dnevno dobra su pomoć za psihičko zdravlje.

Dakle, sve što vam je potrebno jeste prirodni sok, bez šećera i drugih supstanci.

Pročitajte i… Koje namirnice smanjuju stres

Pravila uzimanja soka

* Sokove (s izuzetkom soka od cvekle) treba da pijete odmah posle pripreme, na prazan stomak (ali ne izjutra!). Izbegavajte ispijanje tokom obroka.

* Ukoliko je kiselost želuca smanjena, sok možete da pijete sat – sat i po pre jela, a ako je povećana – isto toliko vremena posle obroka.

* Kuru odredite prema subjektivnom osećaju.

Sveže ceđeni sokovi kontraindikovani su u slučaju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, gastritisa, oboljenja pankreasa i žučne kese.

 

Pročitajte i… Alergije i stres: postoji veza!

 

 

Foto: PhotoIris2021 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com