Vrtoglavica: zašto se javlja i kako je izlečiti

Vrtoglavica sama po sebi nije bolest, ali prati mnoga oboljenja. Kako otkriti uzrok vrtoglavice i pomoći sebi kad vas iznenadi?

by | 29.05.2022
Vrtoglavica

Vrtoglavica sama po sebi nije bolest, ali prati mnoga oboljenja. Kako otkriti uzrok ove neprijatne pojave i pomoći sebi kad vas iznenadi, pronađite u nastavku teksta

Piše: Ljudmila Anatoljevna Litvinjenko, neurolog

VRTOGLAVICA OD UPALE UHA DO NEUROZE

Jedan od čestih uzroka vrtoglavice predstavljaju oboljenja unutrašnjeg uha: otitis, Menijerova bolest, morska bolest. Oni dovode do benigne paroksizmalne pozicione vrtoglavice (jedan od načešćih oblika), karakteristične po kratkim epizodama blagog do jakog intenziteta. U takvim momentima čini vam se kao da se predmeti vrte ukrug.

Postoje i drugi uzroci:

* poremećaj krvotoka u mozgu, najčešće usled ateroskleroze krvnih sudova, dehidracije, srčane aritmije i drugih bolesti;

* prekoračivanje doze nekih antidepresiva, sedativa, lekova za epilepsiju i smirivanje grčeva, kao i onih za regulisanje krvnog pritiska;

* anemija, potres velikog mozga, panični napadi, migrena, hipoglikemija, depresija i neuroza.

TRI STEPENA ISPITIVANJA VRTOGLAVICE

* Poseta neurologu, koji će uraditi pregled, a po potrebi i vestibularne testove (otkrivanje problema s centrom za ravnotežu).

* Video-nistagmografija – metoda ispitivanja koja omogućava da se utvrdi jesu li uzrok vrtoglavice oboljenja unutrašnjeg uha.

* Magnetna rezonanca velikog mozga, radi isključenja patoloških stanja njegovih struktura koja mogu da izazovu ovaj sindrom.

ČAŠA VODE + GIMNASTIKA

Spasonosna metoda prilikom iznenadne vrtoglavice jeste ispijanje čaše vode, ponekad i dve, a zatim spuštanje u ležeći položaj bez naglih pokreta.

Posle savetovanja s lekarom možete raditi vestibularnu gimnastiku – dva puta dnevno s pauzom od osam sati, polako, uz postepeno povećavanje opterećenja. Lečenje traje dva meseca.

PRIMERI VEŽBI

1. Stanite pravo i spustite ruke. Propnite se na vrhove prstiju i podignite ruke. Polako se vratite u početni položaj. Vežbu ponovite pet do deset puta.

2. Stojeći na jednoj nozi, trudite se da očuvate ravnotežu.

3. U istom položaju zabacite jednu nogu unazad, držeći leđa paralelno s podom.

4. Isto to ponovite zatvorenih očiju.

5. Koračajte po gredi napred-nazad ili za to iskoristite bankinu.

Pročitajte i…Čišćenje krvnih sudova

Foto: fizkes / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com