Ruska terapija za BRONHIJALNU ASTMU

Jedan od uzroka astme jeste alergija na polen i kućnu prašinu a njima su obično podložne osobe s oslabljenim imunitetom. Ruska terapija za cilj ima jačanje imuniteta

by | 29.05.2022
bronhijalna astma

Jedan od uzroka astme jeste alergija, a alergiji na polen i kućnu prašinu obično su podložne osobe s oslabljenim imunitetom. I zato, pored lekovite gimnastike, disanja, masaže grudnog koša i lekova, takvim bolesnicima u proleće se savetuje terapija hranom, tj. lečenje prehrambenim proizvodima – povrćem, bobičastim plodovima, voćem, zelenišem i lekovitim travama divljakama

Piše: prof. Valentin Dubin, vodeći naučni saradnik Instituta za naturopatiju

U ishrani astmatičara moraju da preovlađuju baštenske jagode, crna ribizla, borovnice, brusnice, jarebika, plućnjak (lat. Pulmonaria), cikorija, dragoljub (lat. Tropaeolum) i niz drugih lekovitih biljaka pomešanih s cveklom ili jabukama, kupusom ili šargarepom uz dodatak mirođije, začina i biljnog ulja. Ovo se posebno preporučuje osobama kojima lekovi ne pomažu, kao i onima kod kojih napadi alergije imaju hroničan karakter, tj. traju nedelju dana ili duže. Radi poboljšanja imuniteta svi ovi stanovnici bašte i šume moraju da uđu u naš život isto kao i sunce, vazduh i voda.

Pročitajte i …PROLEĆNA ALERGIJA (I deo): pomažu mumio i odabrane biljke

PROTIV ASTME C VITAMIN

Sem toga, bolesnicima treba sktenuti pažnju i na to da prehrambeni proizvodi mogu sadržati i štetne supstance. Njima se u raznim etapama proizvodnje i prerade dodaju različite arome, boje, konzervansi, emulgatori i antioksidansi, sve u svrhu poboljšanja ukusa i mirisa te otpornosti prilikom čuvanja. Sintetička jedinjenja koja ovi proizvodi sadrže takođe mogu da pogoršaju težinu osnovnog oboljenja.

Relativno čisti prehrambeni proizvodi u današnje vreme su samo trave divljake i grmaste biljke. U njima, po pravilu, ima mnogo više korisnih supstanci nego u ostalim kulturama, pogotovo etarskih ulja i vitamina C.

Plodovi, bobice i trave divljaka obično se koriste u obliku sokova, tinktura, odvara, kompresa i kupki, ali takođe ne treba zanemarivati ni mogućnost upotrebe u raznim jelima i napicima. U sirovom obliku doneće maksimalnu korist.

Upotreba svežih trava divljaka u raznim vidovima i oblicima doprinosi jačanju oslabljenog imuniteta, normalizaciji metabolizma i otklanjanju alergija, koje su, kao što je poznato, čest uzrok bronhijalne astme.

Dišite tako da vam to donosi korist

U proleće i leto obolelima od bronhijalne astme biće korisna i prirodna aerofitoterapija, tj. boravak u šumi, među drvećem, grmovima i travama divljakama. Preporučuje se odmor među biljkama koje imaju protivalergijsko i protivupalno dejstvo (hrast, breza, lipa, leska, dvozub, podbel). U slučaju dobre podnošljivosti – bor, jela i kleka.

Međutim, glavni uzrok bolesti pritom se ne uklanja u potpunosti, on se krije u zatrovanosti organizma štetnim materijama, otrovima i alergenima. Nagomilane štetne materije u organizmu počinju da trule, oslobađajući otrove i trujući njima krv, kao i posebne organe, sisteme i ceo organizam uopšte. Zato sledeća preventiva treba da bude čišćenje organizma. Čistite svoj organizam zato što alternativnu varijantu lečenja bronhijalne astme – nemamo.

Pročitajte i…PROLEĆNA ALERGIJA (II deo): kako da izbegnete probleme

Protiv bacila i alergije

Evo recepta za veoma korisnu tinkturu koja ima protivupalno, baktericidno i protivalergijsko svojstvo. Pravi se od svežeg lišća i zelene kore plodova oraha. Na 100 ml votke ili 40-postotnog alkohola stavite 50 g usitnjene sirovine, ostavite da u flaši s tamnim staklom odstoji na tamnom mestu najmanje sedam dana, uz često mućkanje. Procedite i uzimajte po 25 kapi tri-četiri puta dnevno 15–20 minuta pre jela, prethodno razmućeno u četvrt čaše vode.

Biljke za imunitet

Ukoliko nekoga pitate šta jača imunitet, svi će reći: ehinacea. Ali, odbrambeni sistem podstiču i neven, bokvica, šipak, rosopas. Kašičicu jedne od ovih biljaka zakuvajte u šolji ključale vode. Ostavite da odstoji pa tri puta dnevno pijte po trećinu šolje.

Pročitajte i …PROLEĆNA ALERGIJA (III deo): najbolji ruski recepti i saveti

Foto: decade3d / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com