SVA ČUDA JAJETA

by | 26.10.2017

Jaje je većini prva namirnica u životu. Naši preci dobro su procenili ne samo njegovu visoku kulinarsku vrednost nego i izvanredna lekovita svojstva. U receptima ruske narodne medicine koriste se jaja prepelica, patke, guske, ćurke, ali ipak najčešće ona kokošja.

KOKOŠJE NAJLAKŠE DOSTUPNO
Kakav je doručak bez mirisne, pucketajuće kajgane ili nekoliko tvrdo barenih ili rovitih jaja? Mada nas dijietolozi plaše tvrdnjama da su jaja puna holesterola, mnogi od nas zadržali su naviku da ovu namirnicu jedu za doručak dvaput nedeljno. Svakako da jaja imaju mnogo više dobrih nego štetnih osobina, inače se ne bi zvala supernamirnocom – što zaista i jesu. Ona su izvor sledećih supstanci potrebnih organizmu:
niacin – neophodan za ishranu mozga i stvaranje polnih hormona;
vitamin K – odgovoran za zgušnjavanje krvi;
holin – poboljšava pamćenje i izbacuje toksine iz jetre;
lecitin – čisti krvne sudove;
vitamini A, E, B2, B12

Jaja nam pomažu da smršamo
Jaje sadrži visokokvalitetne belančevine, koje nam smanjuju apetit. Belance iz jaja veoma se lako resorbuje u organizmu, te znatno pomaže regeneraciju i oporavak mišića.

Ublažavaju upalne procese
Jedno kokošje jaje zadovoljava 30% dnevnih potreba organizma za holinom, materijom neophodnom našem nervnom sistemu. Takođe, vitamin V4, koji se nalazi u žumancetu, igra ključnu ulogu u poboljšanju memorije, održava normalno funkcionisanje jetre i štiti organizam od različitih infekcija.

Jačaju kosti
Jaja se smatraju jednim od najprirodnijih izvora vitamina D, veoma važnog za građu naših kostiju.

Poboljšavaju vid
Žumance sadrži lutein, supstancu koja poboljšava oštrinu vida i sprečava starosne patološke promene na mrežnjači.

Lekovite su i ljuske od jaja
Deci s različitim patološkim predispozicijama, Rusi preporučuju ljuske kokošijh jaja samlevene u prah. Na ovakav način mogu se lečiti i odrasli, kad , recimo, iznenada postanu alergični na neki produkt. Ljuskoom od kokošjeg jajeta možete izlečiti i atopijski dermatitis.

KORISNI RECEPTI

Medžid Safarov, fitoterapeut-farmakolog, vidar

ZA JAČANJE KOSTIJU
Osušite opranu ljusku od sirovih jaja i osloboditi je opne. Ztaim je sameljite u mlinu za kafu. Jedite po kašičicu praha dnevno, pijući uz nju istu količinu limunovog soka. Kura traje dve nedelje.

ZA BRŽE OTKLANJANЈE GNOJNOG ČIRA
Izmešajte dva sirova žumanceta, kašiku meda, pola kašičice soli. Dodajte brašna tako da se može zamesiti testo i napraviti manja lepinjica. Prislonite je uz gnojnicu i pričvrstite flasterom. Menjajte dvaput dnevno. Kura traje dok gnojni čir u potpunosti ne nestane i ne očisti se.

NEURALGIJA
Tvrdo kuvano jaje presecite napola. Obe polovine odmah prislonite na mesto gde je bol najjači. Kad se jaje ohladi, bol treba da nestane. Pored neuralgije, ovo možete praktikovati i u slučaju glavobolje.

OPEKOTINE
Čvrsto umutite tri sirova belanceta. Posebno umutite tri kašike maslinovog ili suncokretovog ulja (dok ne pobeli). Izmešajte sve komponente i mutite još 15 minuta. Premazujte opekotine smesom što češće tokom dana. Noću nanesite na kožu deblji sloj mešavine i fiksirajte ga zavojem. Kura traje dok koža ne zaraste. Ako je stanje urgentno, na opečenu kožu stavite samo obično, nemućeno belance.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com