TOP 6 NAMIRNICA za dobar rad srca

Manjim promenama u ishrani pružite moćnu potporu svom kardiovaskularnom sistemu i srcu i obezbedite organizmu neophodne minerale

by | 03.07.2022
top namirnice za srce

Manjim promenama u ishrani pružite moćnu potporu svom kardiovaskularnom sistemu i obezbedite organizmu neophodne minerale. Uzmite stvari u svoje ruke!

Piše: Jekatarina Andrejevna, nutricionista 

NAMIRNICE I JELA

Duga od voća i povrća: raznobojne salate, ragu, ratatui, zapečeno povrće sa začinima.

KORIST

* Voće i povrće je bogato antioksidansima. Što je intenzivnije boje, to je korisnije. Trudite se da ga jedete svakodnevno.

NAMIRNICE I JELA

Biljke i začini: kurkuma, biber, bosiljak, ruzmarin, timijan.

KORIST

* Sadrže mnogo antioksidansa, povećavaju korist povrća. Dodajite ih u jela i salate (ukoliko nema kontraindikacija).

NAMIRNICE I JELA

Masna riba: haringa, skuša, losos.

KORIST

* Izvor omega-3 masnih kiselina. Sprečava stvaranje lošeg holesterola i izbacuje slobodne radikale iz organizma. Jedite je kuvanu jednom-dvaput nedeljno.

NAMIRNICE I JELA

Vlakna: žitarice od celog zrna, nepečeno orašasto voće i semenke.

KORIST

* Snižavaju visok nivo glukoze, insulina i lošeg holesterola. Sprečavaju rast arterijskog pritiska nakon jela. Obezbeđuju organizmu vitamine grupe B. Preporučena dnevna doza je 70 g orašastog voća ili semenki.

NAMIRNICE I JELA

Proizvodi bogati amino-kiselinama lizinom i prolinom: mahunarke, pasulj, žitarice.

KORIST

* Ove amino-kiseline zovu „arterijski teflon“ budući da sprečavaju nakupljanje naslaga na zidovima arterija. Zapravo, kombinacija žitarica, mahunarke i ragu od povrća spremljeni sa začinima ne samo da će vas dobro zasititi nego će pružiti kompletnu podršku vašem kardiovaskularnom sistemu.

NAMIRNICE I JELA

Beli luk.

KORIST

* Sprečava zgrušavanje krvi, snižava nivo lošeg holesterola, odličan je antioksidans. Svakoga dana pojedite čen belog luka.

 

 

 

Foto: kerdkanno / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com