U čemu je snaga zamrznutih proizvoda

by | 21.11.2017

Zamrzavanje povrća i voća, kao i poluproizvoda – to je recept za produžavanje njihovog života, a dobili smo ga od prirode. Upravo je priroda rekla čoveku da hladnoća može biti odličan način da napravi zalihe za zimu koje će zadržati najkorisnija svojstva namirnica

Koliko je preporučljivo zamrzavanje hrane s obzirom na to da se u prodavnici sve može kupiti u bilo koje doba godine: jagode, maline, breskve, meso, riba?
Dokazano je da bilo koje voće ili povrće koje je u periodu svog sazrevanja zamrznuto ima veći sadržaj vitamina nego uvozno ili ono gajeno u stakleniku tokom zime.
Osim toga, zamrzavanje zrelih plodova iz vaše bašte dodatna je garancija da su uzgajani bez korišćenja velikih količina đubriva i stimulansa. Najvažnije je pravilno zamrznuti te namirnice.

Kako pravilno zamrzavati voće i povrće
Najvažnija stvar u zamrzavanju namirnica jeste poštovanje tehnološkog procesa. Mnogi danas kupuju zamrzivače kako bi uvek imali pri ruci zdravo voće i povrće, domaće poluproizvode, zatim da bi sačuvali meso, ribu ili živinu bez gubitka ukusa. Kako biste pravilno zamrznuli voće i bobice, potrebno je da zapamtite da što je niža temperatura u zamrzivaču (minimum –18°), brže će se sprovesti procedura, što znači da će proizvodi zadržati maksimum korisnih supstanci i ukus.
Nećemo se zadržavati na tome kako pripremiti i u čemu zamrzavati proizvode, već je važnije razumeti šta se uopšte sme zamrzavati, šta čuva, a šta gubi hranljiva svojstva.
Odlično čuvaju ukus i korisna svojstva: maline, kupine, višnje, ribizle, bundeva, šargarepa, peršun, meso, knedle, sarma, riba.

Ne može da se zamrzava:
* jaja – mogu da puknu;
* krastavci, lubenica, svež krompir, rotkvice, zelena salata itd.;
* sosovi na bazi pavlake, majoneza i sl.;
* kuvana testenina, mlečne supe;
* meki sirevi.

Zamrzli smo, ali kako da odmrznemo?
Važno je napomenuti da različite namirnice zahtevaju različite načine odmrzavanja.
* Tako za meso i ribu ruski stručnjaci preporučuju da se odmrzavaju u frižideru, a ne na sobnoj temperaturi ili pod vrućom vodom, kako to često domaćice rade. Isto to važi i za sir i maslac.
* Zamrznute knedle ne zahtevaju odmrzavanje pre kuvanja – spuste se u ključalu posoljenu vodu i kuvaju dok ne budu gotove.
* Što se tiče bobičastog voća, mnogi Rusi ga koriste za pripremu vitaminskog koktela upravo u zamrznutom obliku. Osim toga, zamrznute bobice mogu se iskoristiti za spremanje kompota (ne odmrzavaju se), pita, kolača itd. Ukoliko želite da se tokom zime počastite aromatičnim ribizlama ili malinama, možete ih staviti u mikrotalasnu pećnicu na nekoliko minuta. Neće izgubiti oblik ni korisna svojstva.

Gotova jela iz zamrzivača

Odlično se čuva ukus jela kao što su: bujoni, supe od povrća, boršč, knedle, kotleti, mesne kuglice; usoljena riba; hleb; domaći kolači; pečeni krompir, pire; sarma i punjene paprike; pečena piletina, mesni rolati i druga jela od mesa.
Niko ne spori da je sveže pripremljena hrana uvek ukusnija od podgrejane. Ali, pripremanje hrane za jedan obrok veoma je naporno, zahteva mnogo vremena i snage, zato domaćice spremaju za nekoliko dana. Po ukusu se odmrznuta hrana ne razlikuje od one uzete iz frižidera sledećeg dana i podgrejane. U današnje vreme zamrzavanje pripremljene hrane dozvoljava da uživate u prijatnijim i važnijim stvarima – obilazak rodbine, šetnja ili gledanje filma s voljenom osobom. Zar to isto nije zdravo?

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com