Zbog čega se oči suše

by | 22.11.2017

Sindrom suvog oka nastaje usled poremećaja stabilnosti suznog filma. Najčešći uzrok je jak nedostatak vitamina (posebno grupe A).
U starijim godinama takođe dolazi do prestanka lučenja masnog sekreta, koji predstavlja važan sastavni deo suznog filma.
Među uzrocima se spominju stalan, neprekidan rad za računarom, uticaj prašine, dima (uključujući i dim od cigarete) i izduvnih gasova na rožnjaču oka, kao i nošenje kontaktnih sočiva, na čijoj se površini gomila belančevina koja ulazi u suzni film. Suvoću oka takođe mogu izazvati povrede i operacije oka, kao i korišćenje nekvalitetne kozmetike.

Šta treba da vas upozori

Manjak suzne tečnosti ispoljava se kao peckanje, bockanje ili svrab u očima te osećaj suvoće očne jabučice. Sve ove neprijatnosti jačaju pod dejstvom vetra, dima, posle gledanja televizije, rada na kompjuteru i čitanja. Oštrina vida se smanjuje i gubi se jasnoća. Jedno od obeležja oboljenja ispoljava se tako što često žmirkanje privremeno vraća vidu kontrastivnost.
Ako se oboljenje ne leči, dolazi do fotofobije (nepodnošenje svetlosti) i pred veče se vid znatno pogoršava. Osobi bude teško da radi za kompjuterom ili da gleda televiziju.
! Jedan od tipičnih početnih simptoma suvog oka jeste osećaj stranog tela u njemu. On se javlja u kombinaciji s jakim suženjem, koje dalje smenjuje osećaj suvoće.
Manjak suzne tečnosti vidljiv je čak i spolja – oči gube sjaj. Ponekad dolazi i do pojave crvenila na beonjačama.

Kako izbeći probleme
* Starije osobe treba da koriste vitaminske komplekse.
* Mlađi ljudi, oni koji za kompjuterom provode po pet sati i više, treba da prave pauzu na svakih 40–50 minuta, tokom koje je korisno da rade specijalne vežbe za oči.
* Preporučuje se često svesno treptanje tokom rada za računarom i čitanja. Ova jednostavna vežba dovodi do vlaženja i umirivanja očiju.
* Oči se ne smeju trljati, pošto se tako može uništiti istanjeni suzni film.
* Trudite se da ne boravite u prostorijama s mnogo prašine ili hemijskih nadraživača.

Narodna sredstva protiv suvih očiju

Za lečenje sindroma suvog oka koriste se veštačke suze. Ali, pošto su one skupe, mnogi se opredeljuju za narodna sredstva, koja su, prema tvrdnjama stručnjaka, podjednako efikasna.
* U slučaju suvoće očiju dobro pomažu odvari od kamilice i nevena. Ovim odvarima ispirajte oči četiri puta dnevno.
* Drugi popularan recept doprinosi dotoku krvi u oči, što je veoma korisno usled sindroma suvih očiju. Narendajte istu količinu rena i luka i u tu kašu dodajte vruću vodu. Ostavite 15 minuta, a zatim tampon od vate nakvasite odvarom i dva minuta držite na očima.
* Veoma je koristan i medni rastvor. Pomešajte med i ključalu vodu u razmeri 1 : 2. Sipajte po dve kapi ovog rastvora (prohlađenog!) u svako oko dva puta dnevno.
* Suvim očima će pomoći i obloge od zelenog čaja. Kad pripremate zeleni čaj, još tople kesice ovlaš iscedite i stavite na očne kapke.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com