Prirodni lekovi za čmičak na oku: Aloja i mirođija ublažavaju simptome

by | 02.02.2024
Prirodni lekovi za čmičak

Čmičak je problem očne bolesti koji može izazvati nelagodnost. Međutim, prirodni lekovi za čmičak mogu pomoći da se rešite neprijatnog stanja.

Čmičak na oku se najčešće javlja zbog nehigijene, mada se može javiti i zbog drugih uzroka. Međutim, veoma je važno da ne zanemarujete ovo stanje, a pre upotreba narodnih metoda se konsultujte sa lekarom.

Šta je čmičak?

Čmičak na oku se medicinski naziva hordeolum. Ovo označava formiranje malih gnojnih izbočina na očnim kapcima, tačnije zapaljenje folukula dlake trepavica. Razlozi za njihovo pojavljivanje može biti i oslabljen imunitet, hipotermija, brisanje očnih kapaka prljavim rukama ili upotreba strane i nekvalitetne kozmetike, seboreja ili druge oftalmološke bolesti.

Prvi znak pojave čmička je nelagodnost pri treptanju i osećaj da postoji nešto u oku. Potom, možete osetiti peckanje ili da se oko suši. Potom se javlja otok i crvenilo koje može da se širi po celom kapku.

Prirodni lekovi za čmičak na oku

Neke narodne metode mogu pomoći da nestanu tegobe, ali je preporučljivo da se konsultujete sa lekarom pre upotreba ovih metoda.

Kuvano jaje

Kuvano jaje treba da umotate u prirodnu tkaninu (možete koristiti nekoliko slojeva) i potom staviti na zatvoren kapak dok se ne ohladi. Da biste se brzo oslobodili čmička, postupak se radi na nekoliko sati.

Prirodni lekovi za čmičak na oku: Biljne obloge

Za obloge možete koristiti gotove kesice lekovitog bilja koje se prodaje u apotekama. Kesicu skuvajte kao čaj, izvadite iz vode i nanesite na kapak. Naravno, sačekajte da se malo prohladi kako se ne biste opekli. Možete koristiti kesice čaja od kamilice ili žalfije.

Aloja

Prirodni lekovi za čmičak na svojoj listi imaju i aloju. Da biste se rešili nastalog čmička, koristite sveže ceđeni sok od aloje (natopite komad gaze) ili nanesite komad lista na kapak. Držite ga 10 do 17 minuta i ponovite postupak nekoliko puta.

Medeni oblog

Ovo će vas osloboditi već zrelog čmička. Napravite gusto testo na bazi meda i brašna i formirajte u ravnu oblogu i nanesite na kapak. Tortu treba pričvrstiti na pogodan način tako da ostane preko noći. Najbolje je da obmotate šalom.

Prirodni lekovi za čmičak na oku: Seme mirođije

Potopite kašiku semena u prahu u vrelu vodu i pustite da proključa. Nakon ključanja, sklonite sa vatre, ohladite i filtrirajte. Natopite pamučni jastučić u toplu tečnost i napravite oblog na upaljenom kapku.

Prirodni lekovi za čmičak pomažu samo u početnoj fazi upale, ali je i onda neophodna konsultacija sa lekarom pre korišćenja.

Mariia Skovpen/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com