Vitaminski koktel za početak dana

Duga i hladna zima je prošla, a organizmu su neophodni vitamini i minerali kako bismo lakše prebrodili prolećni umor i započeli novi ciklus

by | 24.05.2022
koktel za imunitet

Duga i hladna zima je prošla, a organizmu su neophodni vitamini i minerali kako bismo lakše prebrodili prolećni umor i započeli novi ciklus. Jednostavno, našem imunitetu potrebna je podrška. Savetujemo vam da svako jutro započnete izvrsnim vitaminskim koktelom.

Piše: Oksana Mickevič, nutricionista

Ne propustite da se u proleće naoružate bogatim biljnim arsenalom. Neke biljke možete uzgajati kod kuće na prozoru – one će vam pomoći da podignete raspoloženje i nivo energije. Pokušajte da pronađete: sedmolist ili kozju nogu (lat. Aegopodium), mišjakinju (lat. Stellaria media), koprivu, listove maline, amarant (lat. Amaranthus). Pšenične klice su naročito zdrave jer su prirodni energetik i imunostimulans.

RECEPT ZA KOKTEL ZA IMUNITET

Ove vitaminske zalihe odlične su za pripremu salata, čorbi i sosova, kao i vitaminskog koktela. Evo kako ćete ga pripremiti: 150 ml kefira umutite s dve banane i 150 ml vode, zatim dodajte šaku zamrznutih bobica (višnja, crna ribizla, borovnica), dve kašičice bilja (pšenične klice, sedmolist ili neku od navedenih trava), dve kašičice meda ili šaku urmi. U gotov koktel možete staviti listove nane, matičnjaka, ribizle i origana. Dobićete aromatičan i, što je najvažnije – veoma zdrav napitak. Probajte ga i oduševićete se!

I još nešto! Kako bi vaš organizam normalno funkcionisao, treba što više da se krećete, provodite vreme u prirodi i na čistom vazduhu. Nakon dugih šetnji telo oseća prijatan umor i podiže se raspoloženje, a to je siguran znak jakog imuniteta.

 

Pročitajte i… Detoksikacija organizma prirodnim koktelima

 

 

Foto: Elena Vafina / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com