ZBOG ČEGA JE DRAGOCENO SUVO VOĆE

by | 15.01.2018

Čišćenje creva, jačanje imuniteta, poboljšanje stanja kože, regulisanje rada pojedinih organa… samo su neki od razloga da u svoju ishranu uvrstite sušeno voće. Ali, nemojte ga kupovati, izdvojte vreme da ga sami pripremite. Nije teško!

Vladimir Anatoljevič Starozubcov, gastroenterolog gradske bolnice u Orlovu

Suvo voće pripremljeno kod kuće veoma je koristan proizvod koji pomaže ozdravljenju. Kad je reč o suvom voću koje prehrambena industrija proizvodi za masovne potrošače, ta roba je obavezno prezasićena hemijskim dodacima, bojama, zaslađivačima i konzervansima. Ove komponente maksimalno produžavaju rok upotrebe suvog voća, ali lekovita svojstva praktično svode na – nulu. To treba imati na umu. Nažalost, pijačni prodavci takođe naširoko koriste hemijske (ponekad toksične) supstance za proizvodnju i čuvanje sušenog voća i bobičastih plodova.
Tehnologija samostalne pripreme domaćeg suvog voća nije zahtevna u svakom procesu, ali traži vreme. Optimalna varijanta je prirodno sušenje, bez korišćenja sprava koje ubrzavaju proces (peć, rerna…). Zato ćete na kraju dobiti jedinstven proizvod koji je za zdravlje najkorisniji i pritom sigurno znati da je napravljen bez sintetičkih dodataka. Sušeno voće ne treba da bude lepljivo, jako obojeno, neprijatnog mirisa, s delovima plesni. Domaće suvo voće neprivlačnog je izgleda: bezbojno i skvrčeno, ali to ne umanjuje njegovu vrednost.
Treba ga sušiti i čuvati strogo odvojeno – po jednu vrstu, nikako ih ne mešajući. Takođe, nisu sve vrste voća i bobičastih plodova pogodne za sušenje, što uvek treba uzeti u obzir.
Upotreba suvog voća u obliku kompota je pravilnija, ali će u takvom napitku biti manje korisnih komponenata nego u sirovom obliku. Ako jabuke i kruške osušite u jesen, onda je razumno da ih čuvate do marta-aprila, tj. najviše šest-sedam meseci. Sve sušeno voće potrebno je tokom trudnoće i dojenja, samo treba utvrditi da majka i mališan nemaju alergiju na neku vrstu.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Tagovi:

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com