LEKOVITI ČAJ IZ ČETINARSKE TAJGE

by | 17.01.2018

Naša saradnica, travarka iz Rusije, podseća koliko se snage i zdravlja krije u granama jele i bora. Zima je idealno vreme da sakupite sirovine jer su sad prepune vitamina C i drugih korisnih supstanci

Galja Dmitrijeva, fitoterapeut, Luga

Želim da vam ispričam nešto o koristi četinara – jele i bora. Tokom nekoliko šetnji šumom snabdela sam se ovom dragocenom sirovinom za duži period. Grančice bora i jele rasporedim po kesama pa ih stavim u zamrzivač da bi duže zadržale svoja korisna svojstva. Međutim, mogu se osušiti pa čuvati na tamnom i suvom mestu u zatvorenim teglama. Za lekovite svrhe koriste se i šišarke i smola četinara.
Četinari (bor, jela) najstarije su drveće na Zemlji. Naravno, četinare treba skupljati daleko od grada, najbolje u zimu, pošto u to vreme u njima ima najviše vitamina C i drugih korisnih materija. Proizvodi s visokim sadržajem vitamina C uvek su se koristili za prevenciju i lečenje skorbuta. Još je moj otac pričao da su daleke 1962. godine, kad je on služio vojsku, u njihovoj kasarni uvek stajali bokali s odvarom od četinara za vojnike.

Želim da s čitaocima ”Ruskog doktora” podelim svoje omiljene i proverene recepte:
* ČAJ IZ TAJGE – jača organizam
U čajnik stavite po kašiku isitnjenih iglica bora ili jele, origana, lišća brusnice, lišća maline (može i suvo), lišća i cvetova kiprovine (ivan-čaja). Prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoji pet do deset minuta. Čaj treba piti topao, s dodatkom meda. Odlično jača organizam, stimulišući imunitet.
* TINKTURA – za obradu rana
Isitnite 250 g četinara (možete ih jednostavno iseckati makazama), dodajte pola litra votke i ostavite na tamnom mestu dve nedelje. Uzimajte svaki dan po 40 kapi radi boljeg imuniteta, kao i za obradu rana.
* ODVAR – usled upale pluća i anemije
Na litar hladne vode potrebno je pet punih kašika isitnjenog četinara (može i više) i četiri kašičice limunovog soka. Stavite na tamno mesto na tri nedelje, pa procedite. Uzimajte po čašu odvara tokom dana. Kura traje sedam dana, zatim sledi dva-tri dana pauze, pa se odvar opet pije nedelju dana. Ovo je odlično sredstvo u slučaju bronhitisa, upale pluća, iscrpljenosti, anemije.
* ODVAR OD ČETINARA ZA KUPKE
Od davnina je poznat kao odlično sredstvo protiv radikulitisa, artritisa, obnavlja duhovnu i fizičku snagu. Recept je sledeći: Dve do četiri srednje grane četinara i pet litara vode kuvajte 15 minuta pa ostavite da odstoji 12 sati. To dodajte u kupku. U apotekama se može naći i gotov ekstrakt od četinara za kupke.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com