„Zdravi“ proizvodi koji štete

by | 31.05.2018

Nisu baš sve namirnice koji su se nekad smatrale životno neophodnim danas preporučljive za svakodnevnu ishranu. Štaviše, dokazano je da su više štetne nego korisne. Detaljnije o tome priča dijetolog i nutricionista Jekaterina Jensen.

JOGURT
Što duže jogurt stoji u prodavnici ili frižideru, to je u njemu manje korisnih bakterija, ali zato ostaje ono što je štetno: mlečni protein koji se teško usvaja i provocira alergijske reakcije; mlečni šećer – laktoza, koja izaziva bolove u stomaku; mlečna mast – izvor transmasti i slobodnih radikala, koji uništavaju ćelije.
Pored toga, svi mlečni proizvodi dovode do povećanog stvaranja sluzi i zatvora. Zbog toga se korisne bifidobakterije bolje dobijaju iz, na primer, kiselog kupusa i lanenih semenki.

PROČITAJTE I… Smeta vam kravlje mleko? Imamo rešenje!

VOĆNI SOK
U voću ima celuloze, koja usporava proces izbacivanja šećera u krv. Ali u sokovima je već nema. Zbog toga i domaći i kupovni voćni napici jako podižu nivo glukoze. Kad se ove informacije uzmu u obzir, ako želite da pijete sok, činite to samo za vreme jela.
Međutim, onome ko želi da smrša ili uspostavi hormonski balans voćni sokovi se – ne preporučuju. Jednostavno: birajte neprerađeno voće.
Sasvim druga priča su smutiji i sokovi od povrća. U njima nema šećera, ali ima mnogo vitamina – i njih od sveg srca preporučuju stručnjaci.

MUSLI
U musliju ima previše šećera. Primetili ste da ste dva-tri sata posle takvog doručka opet gladni? Ovde nije reč o kalorijama, već opet o skoku glukoze. Naime, stabilan nivo šećera glavni je uslov za mršavljenje i zdravlje. Zbog toga, umesto muslija, jedite običnu kašu s dodatkom ulja, bobica i semenki.

ISPROBAJTE… Doručak iz tegle

FITNES PLOČICE
Osim vidljivog koštunjavog i suvog voća i semenki, u sastavu pločica su sirupi, zgušnjivači, boje, poboljšivači ukusa. Takođe i ogromna količina fruktoze, koja šteti jetri, koži, hormonskom sistemu. Nije li bolje umesto njih pojesti šaku suvog voća i nekoliko orašastih plodova?

ŠVAPSKI SIR
Doručak na koji su mnogi navikli – švapski sir s voćem i kašičicom meda ima mnogo minusa: u njemu je malo celuloze i nema korisnih masti neophodnih za pravilan rad ćelija. Ali zato ima mnogo šećera i loše usvojivih belančavina. Za doručak su najkorisnija jaja s povrćem ili hrskavi hleb s humusom i sveže usoljenom ribom.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com