S nedostatkom vitamina izboriće se divlje biljke

by | 31.05.2018

U slučaju prolećne hipovitaminoze aktivno se koriste samonikle lekovite biljke.

Kisela detelina (lat. Oxalis, rus. kislica)

Za upotrebu je korisno lišće kisele deteline. Ona sadrži vitamin C, karoten, rutin i flavonoide. Kisela detelina upotrebljava se sveža: u salatama, kao dodatak supama, čorbama i glavnim jelima.
*** Kisela detelina je korisna prilikom ateroskleroze, oboljenja gastrointestinalnog trakta, kožnog osipa, gojaznosti i ženskih oboljenja.

Kopriva

Čim se sneg otopi, listići koprive – dvolisne i žare – odmah počnu da se probijaju. U rano proleće sakuplja se lišće i jedne i druge vrste. Kopriva sadrži vitamine C, K, grupe B, bioflavonoide, karotenoide, te minerale: gvožđe, molibden, selen, kalcijum, kalijum, silicijum i magnezijum.
Pored dejstva vitamina, kopriva obezbeđuje izbacivanje žuči i protivupalni efekat, jača izbacivanje mokraćne kiseline iz tkiva u slučaju gihta, normalizuje stvaranje protrombina u jetri i zaustavlja krvarenje ukoliko postoji takva sklonost.
*** Kopriva poboljšava stanje kože i kose, ispoljava antisklerotično dejstvo, te povoljno utiče na gastrointestinalni trakt.

PROČITAJTE I… Nar- voće iz raja

Sedmolist (lat. Aegopodium podagraria, rus. snыtь)

U gustoj šumi još se nije otopio sneg, a na proplancima, duž staza, u jarcima i kraj vikendica već se pomolio sedmolist. Ova biljka sadrži vitamin C, holin, flavonoide i minerale: gvožđe, bakar, mangan, titan i bor. Lišće sedmolista upotrebljava se sveže, u rano proleće, za salate i prelive. U ishrani se obično koristi sasvim mlado lišće i izdanci, dok su još žućkastozeleni i kao „providni“. Pritom, sedmolist koji raste na senovitim mestima duže zadržava zelenu boju i tako biva pogodan za jelo. Njegovo lišće je mnogo krupnije, sočnije i nežnije. Pre upotrebe sirovog sedmolista lišće treba prokuvati u ključaloj vodi minut-dva.
*** Sedmolist poboljšava varenje, ispoljava protivupalno, diuretičko i analgetičko dejstvo i koristi se usled bolesti organa za varenje, bubrega, zglobova i kičme.

Bokvica

U proleće treba koristiti i lišće bokvice. Ono sadrži karoten, vitamine C i K, kao i minerale: kalcijum, kalijum, magnezijum, gvožđe, bor, barijum, molibden, bakar, selen, cink, stroncijum, aluminijum, kobalt, mangan, vanadijum i nikl.
*** Bokvica se primenjuje u slučaju oboljenja organa za varenje, posebno prilikom hroničnog gastritisa sa smanjenom sekrecijom, kao i usled hroničnih plućnih oboljenja.
Sakupljeno lišće treba oprati protočnom vodom, poprskati ključalom vodom, a zatim, kad ga iseckate, dodati u prolećne salate i prelive, kao i u prolećne supe i čorbe. Od njega možete napraviti i odvar: dve do četiri kašike sipajte u termos, prelijte litrom ključale vode i ostavite da odstoji osam sati. Pijte po pola čaše odvara dnevno.

SAZNAJTE I… Šta je prava riznica vitamina C

Loboda (lat. Atriplex, rus. lebeda) i bela loboda (lat. Chenopodium album, rus. marь)

U proleće su se u Rusiji, posebno tokom Otadžbinskog rata, aktivno koristile loboda i bela loboda. Njihovo lišće je toliko bogato karotenom da tri-četiri prstohvata ove biljke zadovoljavaju čovekovu dnevnu potrebu za njim. Takođe sadrže vitamine C, E, grupe B i zato je njihovo lišće dobro za salate, supe i čorbe.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com