Letnje alergije

Najčešći simptomi alergije u proleće i leto jesu curenje iz nosa, kijanje, kašljanje, suženje očiju

by | 17.06.2022
alergija

Piše: Dr Nada Macura

Svako godišnje doba sa sobom nosi karakteristične neprijatnosti u vidu alergija. Tako zimi imamo alergije na hladnoću, u proleće i leto javljaju se alergije na polen (cvetanje trava, drveća), a jesen je vreme za alergiju na ambroziju, od koje pati sve više ljudi.

Alergijske reakcije, pre svega, zavise od imuniteta organizma. Naravno da je uvek dominantna nasledna komponenta – genetika, naročito kod osoba koje su kao deca imale atopijski dermatitis. Imunitet po biološkoj terminologiji nazivamo odbrambenom sposobnošću organizma da se bori od napada kako mikroorganizama i toksina tako i vlastitih izmenjenih (tumorskih) istrošenih ćelija. Zato je zbog naslednih alergijskih komplikacija važno jačati i sopstvenu komponentu odbrane od polena.

Simptomi alergije

Najčešća manifestacija alergije u proleće i leto jeste alergijski rinitis, pod kojim se podrazumeva: curenje iz nosa, kijanje, kašljanje, suženje očiju. Rinitis se obično zadržava u gornjim delovima respiratornog sistema, a imunitet, koji se suprotstavlja daljem širenju, svakako je veoma značajan.

Pored polenskih, postoje alergije na životinje, na određenu hranu (jagode, orahe…), alergija na grinje, od kojih se veoma teško odbraniti jer ih ima svuda, leti je aktuelna alergija na sunce, zatim alergija na kafu, pa čak i na so zbog prisustva joda, što kod nekih ljudi izaziva tegobe.

Nažalost, alergije mnoge sprečavaju da uživaju u prirodi. Najvažnije je da se na vreme, pre sezone alergije obratite internisti-alergologu kako biste dobili antialergijsku terapiju. Treba da znate da ova sredstva izazivaju blagu pospanost, pa budite pažljivi ukoliko učestvujete u saobraćaju. Savetujem da uz određenu terapiju uzimate i kalcijum, koji će pozitivno uticati na celokupan organizam i jačanje imunosistema.

Pročitajte i… Alergije i stres: postoji veza!

 

Foto: Jevtic / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com