Nedoumice roditelja

Ruski pedijatar Olesa Vladimirovna Butuzovna savetuje i odgovara na neka od najčešćih pitanja koja muče mame i tate

by | 17.06.2022
deca i roditelji

Ruski pedijatar Olesa Vladimirovna Butuzovna savetuje i odgovara na neka od najčešćih pitanja koja muče mame i tate.

Roditelji i deca: Tri pravila prijateljstva

Sve fraze i postupci roditelja nalik su vazdušnom mostu: sposobni su da spoje, ali i da decu i roditelje odvedu na razne strane. Kako da lance porodičnog prijateljstva učinite zaista čvrstim?

1. Otvorenost

Ne bojte se da koristite reči „oprosti“, „hvala“, „nisam bio u pravu“. One će detetu pokazati da roditelji nisu idealni, da i oni mogu da pogreše, ali da su uvek spremni da priznaju svoje greške. Takav pristup povećava autoritet roditelja u očima mališana, stvara atmosferu poverenja i prijateljstva u porodici.

2. Podrška

Podrška uključuje otvoren razgovor s detetom, zajedničke tajne, zajedničke igre, kao i prisustvo na manifestacijama koje su za njega važne. Upravo ovi događaji čine srećne dečje uspomene.

3. Poštenje

Svi mališani su veoma osetljivi na laži, oni ih bez greške osećaju, čak i u najbezličnijim iskazima. Ukoliko lažete dete pod izgovorom da je još malo, nemojte se čuditi nepoverenju između vas. Otvorenost i poštenje osnova su na kojoj se grade najsrećniji porodični odnosi.

Kako izbeći histeriju u prodavnici?

? „Kako da izbegnem dečju histeriju u prodavnici? Ponekad mi se čini da je ‘tata, kupi mi!’ omiljena fraza moga sina. Ukoliko odbijem da mu kupim ono što traži, svaki put histeriše.“

Nikola, Novi Sad

Za malu decu u savremenim prodavnicama ima previše iskušenja, ali rešenje nije to da ih ne vodite sa sobom. U odlasku u kupovinu postoji važan vaspitni momenat: dete se uči da nabavlja potrebne stvari i proizvode i usvaja veštinu raspolaganja novcem. Ali šta da se radi s histeričnom decom? Psiholozi daju ovakve savete:

* Unapred sastavite spisak za kupovinu, a u prodavnici mališanu pružite mogućnost da vam pomogne, tražeći potrebne proizvode.

* Poverite mu da složi namirnice u kolica ili da zapisuje (ukoliko ume) njihovu cenu u notes.

* U toku kupovine objašnjavajte detetu zašto ste izabrali upravo taj proizvod i šta ćete s njim.

* Nemojte pred njim kupovati ništa što nije na spisku.

* Dajte detetu mali džeparac, za koji će moći sebi da kupi nešto sa spiska što je namenjeno upravo njemu.

* Ukoliko mališan traži skupu igračku, dogovorite se da ćete zapisati njegovu želju i obavezno je staviti na spisak poklona za najbliži praznik.

Najkorisniji dečji doručak

? „Koje se varijante doručka smatraju najkorisnijim za decu? Uvek sam smatrala da nema ništa bolje od kaše, ali moje školarce je nemoguće naterati da to jedu. Postoji li alternativa?“

P. Pavlović, Kragujevac

Doručak je najvažniji obrok. Po mišljenju pedijatara, on mora da sadrži četvrtinu dnevnih kalorija. Ali nije obavezno da mučite dete omraženom kašom. Postoje isto toliko korisne i ukusne varijante doručaka za mališane.

* Omlet je sito jelo koje vole skoro sva deca. Pokušajte da ga učinite korisnijim dodavši u jaja pire od šargarepe, brokolija i spanaća. Ali, sir i šunka biće suvišni u dečjem omletu.

* Zapečene kombinacije s kravljim sirom ili džemom odlična su varijanta za početak dana. Uostalom, većini mališana biće po ukusu zapečene varijante s mesom, belom ribom ili povrćem uz dodatak prekrupe.

* Od testenine od tvrdih sorti pšenice s maslacem i sirom neće odustati nijedno dete. Ovo je odličan izvor složenih ugljenih hidrata, korisnih za aktivne mališane.

* Sendviči od integralnog hleba sa sirom ili kuvanim mesom uz dodatak povrća i zelene salate odlična su varijanta korisnog doručka za starije dete.

Pročitajte i… Odrastanje dece pod staklenim zvonom

 

 

Foto: fizkes / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com