Čaroit – čudo boje jorgovana iz Sibira

Ovaj kamen umiruje nervni sistem, čuva bubrege i donosi potpunu psihofizičku ravnotežu

by | 18.06.2022
kamen čaroit

Piše: Viktorija Vladimirovna Krimska, litoterapeut

Svet je saznao za čaroit u ranu jesen 1977. godine, kad su u Moskvi, po završetku 10. međunarodnog filmskog festivala, pobednicima uručene počasne nagrade, napravljene od ovog kamena. I – ostale su u sećanju. Mnogi su tad pomislili da su ih Rusi napravili od neke neobične plastične mase. U stvari, napravljene su od unikatnog prirodnog kamena, koji je dotad nalažen samo na jednoj jedinoj tački Zemljine kugle, na malom delu Rusije, neposredno na granici Jakutije i Irkutske oblasti. A taj kamen pronašla je neverovatna žena – Vera Parfentjevna Rogova.

KAMEN KOGA NIJE BILO U STAROM SVETU

Većina kamenja kome se pripisuju određena magična i lekovita svojstva bila je poznata čovečanstvu od drevnih vremena. Mnogi od njih, okruženi legendama i predanjima, imaju dugu istoriju. Čaroit je nešto sasvim drugo. Upravo zato, razni stručnjaci odmah su ispoljili veliko interesovanje za njega.

Bilo je teško nabaviti uzorak kamena, ali oni koji bi ga dobili počinjali su aktivno eksperimentisati s njim s ciljem da empirijskim putem rasvetle njegove mogućnosti. Stručnjaci se u svojim istraživanjima nisu orijentisali samo na ljubičastu boju kamena, koja je ukazivala na njegovu vezu s određenim vibracijama (kako je poznato, boja i zvuk zapravo su talasi). Samo ametist i aleksandrit imaju takvu boju, ali ona se ne sreće među drugim poludragim kamenjem. Zato je čaroit veoma pažljivo proučavan, kad je reč o njegovoj energiji, ali i uticaju na ljudski organizam generalno.

MAGIČNA SVOJSTVA ČAROITA

Dejstvo čaroita, naravno, još nije dovoljno proučeno, ali ponešto je već postalo očigledno. Ljubičasta boja od davnina simbolizuje mudrost, duhovnost i harmoniju s okolinom. Zato su u srednjem veku odeću te boje mogli nositi samo kraljevi i više sveštenstvo.

Čaroit se ni danas ne preporučuje svima. Ovaj kamen dobro se kombinuje s ostalima, a služi kao pomoćnik osobama filozofskog umnog sklopa, duhovno orijentisanim i onima koji ne vole avanture, već vode miran, posmatrački život.

Primećeno je da osobe koje nose čaroit postaju razboritije, kao i da lakše uspevaju da se uzdrže od eksplozija gneva i burnih emocija. Ovaj kamen budi intuiciju, a unutrašnja orijentisanost na čistotu nailazi na manje prepreka – “emocionalno blato” drugih ljudi kao da prestaje da se lepi za vlasnike čaroita.

Ovaj kamen faktički pomaže čoveku da bolje razume istinsku sliku sveta i oslobodi se iluzija. Ako ga budete nosili, bolje ćete vladati sobom, a pritom nećete padati u očaj, već ćete osećati harmoniju s okolinom. Čaroit takođe pomaže svom vlasniku da se ostvari u umetnosti, ako prema njoj ima sklonosti.

LEKOVITOST ČAROITA

Čaroit može ispoljiti umirujuće dejstvo na stanje ljudskog nervnog sistema. Za to je najbolje da imate prsten i da ga nosite na desnoj ruci. Posmatrate li kamen u trenutku uznemirenosti, privući ćete mir i duševni spokoj. Pored toga, ovaj kamen poboljšava pamćenje.

Čaroit možete staviti na bolni deo tela da bi vam mineral “izvukao” bol i napetost. Voda u kojoj je odstajao ovaj kamen pomaže u slučaju prostatitisa i oboljenja urogenitalnog trakta, a doprinosi i uništavanju kamenja u bubrezima.

HARMONIJA U DUŠI – HARMONIJA U PORODICI

Čaroit je mnogo puta pokazao da je takođe talisman za harmoniju u ljubavi i porodični mir. S vremenom su ga počeli smatrati čuvarem porodičnog ognjišta. Stručnjaci iz oblasti bioenergije preporučuju da na neko mesto u kući stavite figuricu od čaroita. Najbolje je da to bude spavaća soba ili kuhinja. Već je prihvaćeno verovanje da se u takvoj kući ljubav i međusobno razumevanje nikad neće ugasiti.

Takođe se smatra da onaj ko poseduje nakit od ovog minerala neće biti sam. Stanje unutrašnje i spoljašnje harmonije zahteva da svi kvaliteti u životu budu uravnoteženi.

“Ptica ne leti samo na jednom krilu”, kažu drevni istočnjački mudraci, zbog čega se insistira na ravnoteži u svakom smislu.

Pročitajte i… Kalcit kamen iz srca zemlje: Jača kosti i nerve

 

Foto: FokinOl / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com