Čajne mešavine za bolesti slezine po preporuci ruskog lekara

by | 28.06.2024
Čajne mešavine za bolesti slezine po preporuci ruskog lekara

Ukoliko postoji poremećaj rada slezine mogu se pojaviti simptomi poput sanjivosti tokom dana, pogoršanja memorije, slabost nogu, neujednačeni apetit, žudnja za slatkim…

U ljudskom organizmu postoje parni organi, a postoje i oni „samci”, koji i te kako požrtvovano izvršavaju nametnute obaveze. Među njima je neumorna trudbenica slezina – organ koji stvara krv i čuva imunitet. O tome govori Svetlana Lapina, lekar i fitoterapeut.

Šta je funkcija slezine?

Kao i pankreas, slezina je maksimalno aktivna od 9 do 11 sati. O tome da nešto sa ova dva organa nije u redu govore sanjivost tokom dana, pogoršanje memorije, slabost nogu, neujednačeni apetit, žudnja za slatkim…

Kakvi samo zadaci pripadaju slezini! Pre svega, to je organ koji stvara krv. Druga funkcija je imunitetska (zahvatanje krvi iz krvotoka i prerada oštećenih eritrocita, mikroorganizama, kao i stvaranje antitela). Kada u organizmu dolazi do nekih poremećaja, slezina obavezno reaguje i uvećavaju se njene dimenzije.

Biljni pomoćnici za poremećenu funkciju slezine

Za pružanje podrške zdravlju ovog organa, pogodne su lekovite trave kao što su bela mrtva kopriva (lat. Lamium album), neven, cikorija, hmelj, čičak… Cvetovi i lišće ovih biljaka koriste se u vidu odvara. Kašiku isitnjene suve sirovine (bilo koje od navedenog, po izboru) prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji 40 minuta, pa procedite. Uzimajte po dve kašike 20 minuta pre jela tri puta dnevno. Kura traje sedam do deset dana (isto tako je i za sve naredne recepte u tekstu).

Pri uvećanoj slezini

Izmešajte u jednakim delovima (po 50 g) travu i cvetove hajdučke trave i cvetove nevena. Kašiku mešavine zakuvajte sa pola litra ključale vode, ostavite da odstoji sat vremena (može i u termosu), pa procedite. Pijte po čašu dva puta dnevno.
U ovom slučaju je efikasan i hmelj. Deset grama iseckanih suvih šišarki prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji pola sata, pa procedite. Uzimajte po kašiku-dve tri puta dnevno. Za slezinu je koristan napitak od korena cikorije ili čička sa dodatkom meda (zakuvajte i pijte umesto kafe).

Ako je narušen rad slezine

Možete koristiti sledeće recepte. Kašiku suve trave petrovca (lat. Agrimonia eupatoria) prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji sat vremena, pa procedite. Uzimajte po trećinu čaše tri puta dnevno pola sata pre jela. Takođe je korisno da u toplom obliku pijete po pola čaše soka od belog kupusa tri puta dnevno sat vremena pre jela.

Protiv bola i otoka

Smanjuje bolne osećaje i otklanja otečenost slezine – biljka žuta lincura (lat. Gentiana lutea). Deset grama iseckanog suvog korenja kuvajte u 250 ml vode 20 minuta. Kad se ohladi, procedite i uzimajte po kašiku tri puta dnevno pola sata pre jela.

Ukoliko imate neke tegobe sa slezinom ili neke druge hornične bolesti zbog kojih uzimate terapiju, konsultujte lekara pre nego što isprobate čajne mešavine.

Helin Loik-Tomson / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com