Detoksikacija pankreasa: Recepti koji mogu da pomognu u čišćenju od raznih toksina

by | 09.05.2024
Detoksikacija pankreasa: Recepati koji mogu da pomognu u čišćenju od raznih toksina

Postoji mnogo faktora koji utiču na zdravlje ove žlezde, a naročito detoksikacija pankreasa. U tome mogu da pomofnu i neki prirodni lekovi. Saznajte o kojim napicima se radi.

Briga o zdravlju pankreasa je od suštinskog značaja za sprečavanje bolesti koje mogu ugroziti vaše opšte blagostanje.

Morate naučiti da očistite svoj pankreas, žlezdu koja se nalazi na dnu stomaka. Nalazi se iza stomaka i ispred kičme. Odgovoran je za proizvodnju sokova koji pomažu u razgradnji hrane u procesu varenja i takođe igra ključnu ulogu u kontroli hormona koji pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Otuda njegov značaj.

Šta je detoksikacija pankreasa?

Iako su bolesti koje se odnose na pankreas malo poznate, postoji nekoliko stanja koja bez sumnje mogu smanjiti kvalitet vašeg života. To uključuje lošu funkciju pankreasa uzrokovanu dijabetes melitusom, hroničnim stanjem koje je povezano sa koncentracijom glukoze u krvi.

Postoji mnogo faktora koji utiču na zdravlje pankreasa. Međutim, neki prirodni lekovi pomažu u detoksikaciji kako bi dobro funkcionisala. Najbolji načini za održavanje zdravog pankreasa su da pijete puno vode, jedete puno voća i povrća i živite punim plućima, bez opsesija i hroničnih briga. Zatim završite dan toplim kupanjem uveče.

Detoksikacija pankreasa prirodnim putem

Pored toga, nastavite da čitate neke prirodne lekove koji će vam pomoći da brinete o svom pankreasu.

1. Napitak od đumbira i maslačka

Svaki napitsk od đumbira i maslačka je odlično za poboljšanje funkcije pankreasa jer sadrži visoku koncentraciju antioksidanata, vitamina i minerala. Oni regulišu zapaljenske procese i pomažu u smanjenju negativnih efekata slobodnih radikala, povezanih sa rakom.

Sastojci:

 • 1 kašičica rendanog korena đumbira (5 g)
 • 1 kašika maslačka (10 g)
 • 2 šolje vode (500 ml)

Priprema: Stavite đumbir i maslačak u šerpu, sipajte  vodu. Zagrejte vodu na laganoj vatri 5 minuta. Poklo posudu i ostavite da odstoji dok se voda ne zagreje. Popijte po jednu šolju ove infuzije prvo ujutru i ponovo sredinom popodneva. Pijte 15 dana uzastopno,  15 dana, a zatim pijte još jednu turu od dve ndelje.

2. Sok od kelja, celera i krastavca

Ovaj zeleni sok je idealan za optimizaciju funkcije pankreasa i poboljšanje varenja zbog svojih svojstava detoksikacije. Preporučuje se za skokove u nivou šećera jer poboljšava proizvodnju i korišćenje insulina.

Sastojci:

 • 2 štapića celera
 • 1/2 krastavca
 • 3 lista kelja
 • 1 čaša vode (200 ml)

Priprema: Celer operite i iseckajte na male kockice. Isecite krastavac i stavite ga u blender sa celerom. Dodajte listove kelja i čašu vode i sve obradite nekoliko trenutaka.
Poslužite napirak (ne treba prethodno procediti). Pijte prvo ujutru tokom 2 ili 3 uzastopne nedelje. Napravite pauzu od 2 meseca i još jedanput ponovite tretman.

3. Napitak od sikavice

Sikavica (Milk Thistle) je biljka sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima koja može pomoći u detoksikaciji celog tela. Često se preporučuje kada patite od probavne smetnje ili kada postoji znak loše funkcije pankreasa.

Sastojci:

 • 1 kašika čaja sikavice (10 g)
 • 1 šolja. vode (250 ml)

Priprema: Dodajte vodu i čaj od sikavice u šerpu i kuvajte 5 minuta. Poklopite, ostavite da se ohladi i procedite. Pijte po jednu šolju ove infuzije svaki dan, najmanje 2 nedelje.
Ovaj tretman možete da praktikujete svaka 3 meseca.

4. Napitak od ljubičastog bosiljka

Sa ovim prirodnim lekom od ljubičastog bosiljka moći ćete da očistite pankreas za optimalno varenje i pravilno korišćenje glukoze. Odličan je za metaboličko zdravlje i pomaže u smanjenju upale tkiva.

Sastojci:

 • 1 kašika ljubičastog bosiljka (10 g)
 • 1 šolja vode (250 ml)

Priprema: Zagrejte vodu i čaj od ljubičastog bosiljka 2 ili 3 minuta, na laganoj vatri.
Kada je gotovo, ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu i procedite. Pijte po jednu šolju ovog napitka svaki dan tokom 3 nedelje.

detoksikacija pankreasa

5. Infuzija indijskog ogrozda

Indijski ogrozd (amla) ima svojstva detoksikacije koja su veoma korisna za smanjenje opterećenja pankreasa kada postoji višak toksina. Hranljive materije koje sadrže optimizuju funkciju jetre i zbog toga smanjuju opterećenje pankreasa.

Sastojci: 

 • 2 kašike indijskog ogrozda (20 g)
 • 2 šolje vode (500 ml)

Priprema: Sipajte vodu i ogrozd u šerpu i kuvajte 10 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se hladi 10 minuta. Pije se po jedna šolja ujutru, a druga sredinom popodneva. Pije se dve nedelje.

Kako se brinete o svom pankreasu? Obratite pažnju na to pre nego što razvijete stanje povezano sa njim sada kada znate neke lekove za to. Imajte na umu da ovi prirodni lekovi nisu zamena za medicinski tretman. Dakle, oni su samo oblik prevencije i dopuna navedenom tretmanu. Uvek se konsultujte sa svojim lekarom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

gigello; Georgiy Datsenko / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com