DA GORUŠICA NEMA ŠANSE

by | 30.04.2018

Po statistici, s neprijatnim osećajem žarenja u jednjaku, u narodu poznatim i kao žgaravica, bar jednom u životu susrelo se 40 procenata stanovnika planete. Kod jednih gorušicu provociraju greške u ishrani, dok je kod drugih povezana s problemima gastrointestinalnog trakta. U svakom slučaju – žari i peče, tako da je potrebna „hitna pomoć“.

Recepti za gorušicu

▪ Kako biste otklonili neprijatno žarenje u jednjaku, dovoljno je da žvaćete suv koren iđirota (lat. Acorus). Uzmite kockicu veličine 1 x 1 cm.
▪ Problem može da reši i sveže ceđeni sok od krompira (bolji je onaj crvene sorte) ili korena celera. Pijte po kašiku nekoliko puta dnevno 30 minuta pre jela.
▪ Kašiku cvetova kamilice prelijte šoljom vrele vode, ostavite da odstoji 30–40 minuta, pa procedite. Uzimajte po kašiku tri-četiri puta dnevno 30 minuta pre jela.
▪ Četvrt kašičice sode bikarbone rastvorite u pola čaše vode i odmah popijte.
Međutim, zapamtite da je ovo jednokratna mera. Česta upotreba rastvora sode pogubno utiče na sluzokožu želuca.
▪ Semenke lana imaju izuzetno svojstvo – odlično oblažu sluzokožu želuca i tako eliminišu žgaravicu. Tri kašičice semenki samlevenih u mlinu za kafu prelijte šoljom tople vode i ostavite preko noći, ili cele semenke prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoje dva-tri sata. Pijte po kašiku-dve dobijenog kiselja (pihtijasta masa) pre i posle jela. Ako se gorušica javlja uglavnom kasno uveče, pre spavanja, preporuka je da se popije pola čaše zagrejanog rastvora semenki lana.

PROČITAJTE I… 6 saveta da spavate na levoj strani

Gorušica: Šta se jede, a šta ne

Ako vas gorušica često uznemirava, pre svega je potrebno normalizovati ishranu: isključiti namirnice-provokatore: masno, gazirane napitke, kafu, voćne sokove, čokoladu. Takođe je poželjno odreći se alkohola i pušenja.
Ishranu učinite raznovrsnijom – obogatite je svežim sirom, kuvanim povrćem i kašama. Pijte više svežeg mleka. Unos hrane trebalo bi rasporediti na pet-šest manjih obroka u toku dana. Večera treba da bude najkasnije sat i po – dva pre sna. Poželjno je spavati na podignutom uzglavlju.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com