KANDIDA U CREVIMA – Neophodan je hitan PROTIVNAPAD!

by | 21.12.2017

Ako vam se ova gljivica naseli u stomaku – znajte da će trošiti svu vašu snagu, umesto vas će jesti hranu koju unosite i s vremenom će totalno iscrpiti vaš organizam. Zato ruski lekari apeluju da je lečite što pre!

Irina Svitjenkova, lekar-naturopata, dijetolog

Gubitak apetita, povećan umor, nadutost i težina u stomaku, sirasti beličasti sekret u stolici, bolovi u želucu, uznemirujući osećaj nepotpunog pražnjenja creva – samo su neki od čitave liste kliničnih manifestacija crevne kandidijaze. Slični simptomi karakteristični su za neinvazivnu kandidijazu, a invazivna ili difuzna kandidijaza javlja se veoma retko (uglavnom kod onkoloških bolesnika, osoba inficiranih HIV-om i bolesnika koji su dugo primali imunosupresive ili citostatične preparate) i karakterišu je teške manifestacije (erozivni kolitis, tečna stolica s primesama krvi i sluzi, sistemske lezije unutrašnjih organa).

Za potvrdu dijagnoze uvek je najbolje proći detaljno kliničko-laboratorijsko ispitivanje.

DIJETA KOJU NE VOLE GLjIVICE

U slučaju kandidijaze bilo koje lokalizacije dijeta se u osnovi zasniva na izbacivanju šećera i proizvoda bogatih ugljenim hidratima (to je hranljiva sredina za ovu vrstu gljivica). Zbog toga se zabranjuje, bar u toku lečenja (a potom se ograničava), upotreba peciva i šećera (fruktoza, laktoza, glukoza i med u bilo kom obliku), slatkih sorti voća, kupovnih sokova, gaziranih slatkih napitaka, kvasa – jer se u njegovoj proizvodnji koristi kvasac. Zabranjeno je piti pivo i drugi alkohol, jesti brašno i testenine, sir s plesnima.

………….

Antifugalni lekovi predstavljaju opterećenje za jetru, zato je nemojte dodatno mučiti: nemojte jesti usoljenu, dimljenu, mariniranu i konzerviranu hranu niti masno meso. Takođe smanjite upotrebu čaja i kafe, jer oni usporavaju dejstvo preparata antifugalnog spektra

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com