ISTINE I ZABLUDE O KAŠLJU

by | 22.12.2017

Razrešavamo najčešće mitove:

Više toplog čaja i meda
Čaj i drugi napici treba da budu topli (35–40 stepeni), ali ne vrući. U suprotnom, oni mogu da povrede razdraženu i upaljenu sluzokožu, provocirajući još kašlja i bolova u grlu. Meda je dovoljno do dve kašike na dan, i to rastvorenog u toplom čaju ili mleku.

Obloge i komprese
Lečenje kašlja bilo kojom toplom procedurom ne sme se primenjivati: za početak je obavezno konsultovati se s lekarom. Uzrok kašlja, naročito dugotrajnog, mogu biti bolesti srca i tumori, usled kojih su ove metode kontraindikovane.

Toplo i suvo
Smatra se da u sobi gde se nalazi bolesnik treba da bude suvo i toplo. Ali ne preterujte! Optimalna temperatura je 18–22 stepena. Obavezno je redovno provetravanje i vlaženje vazduha, budući da u suvoj sredini iskašljavanje može da postane sluzavo, a kašalj čak može da se pojača.

Obavezno napolje!
Često obolela osoba sve vreme provodi u kući. Ali ukoliko lekar nije preporučio režim ležanja, obavezno je ići u polusatne šetnje. Najvažnije je da je napolju prijatno vreme. Zahvaljujući tome, brže ćete se oporaviti, a organizam će dobiti snagu. Osim toga, brže će se normalizovati disajni organi.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com