Kandida u crevima: uništite štetne gljivice

Islandski lišaj, beli slez, cvetovi kamilice i majčina dušica kao antibiotik će delovati na patogenu mikrofloru creva

by | 01.06.2022
kandida u crevima

Islandski lišaj, beli slez, cvetovi kamilice i majčina dušica kao antibiotik će delovati na patogenu mikrofloru creva i doprineti zasejavanju i razvoju normalne (prijateljske) mikroflore.

Imam dijagnozu crevne kandidijaze, a pojavio mi se i sindrom nervoznih creva. Lekar kaže da je sve to povezano i da treba da pijem tablete, ali one mi ne pomažu. Recite mi, molim vas, kako da se oslobodim ove napasti?”

Lenka B., Brodarevo

 

Odgovara prof. Vladimir Nikolajevič Višnjev, lekar i fitoterapeut

To što imate, pre svega, ima uzrok – disbakteriozu. Upravo je ona izazvala i pogoršava tok sindroma nervoznih creva, omogućavajući gljivicama da se smeste u njima. Kako biste se rešili disbakterioze, potrebno je da posle detaljnog ispitivanja sadržaja creva u dobroj laboratoriji pijete biološke preparate koji uništavaju patogenu i uslovno patogenu mikrofloru u crevima, a zatim da uzimate biološke preparate koji će pomoći da se u crevima zaseje prijateljska mikroflora. Za to je potrebno posavetovati se s gastroenterologom.

Trave pomažu da pobedite štetne gljivice

Treba da koristite biljke koje imaju antibakterijsko i antifungicidno dejstvo i sadrže polisaharide i sluz. To je potrebno za uništavanje patogene mikroflore, a na biljnoj sluzi dobro se zasejavaju prijateljske bakterije. Treba da primenjujete islandski lišaj, kladoniju (vrsta lišaja), list breze, travu belog sleza i žalfije, cvetove kamilice i nevena, majčinu dušicu, miloduh (lat. Hyssopus officinalis) i afričku mirtu (lat. Polygala murtifolia). Obično se od ovih lekovitih biljaka pravi sledeći odvar: kašiku usitnjene sirovine prelijte s pola litra vode. Poklopljeno kuvajte na tihoj vatri 15 minuta, pa ostavite da odstoji pola sata. Pijte po pola čaše četiri puta dnevno 15–20 minuta pre jela. Kura traje dva-tri, pa i više meseci.

Bolje je da upotrebu šećera ograničite ili ga sasvim izbacite, posebno u slučaju kandide u crevima.

Biljni čaj vs kandida u crevima

U kućnim uslovima ovaj čaj će imati blagotvoran uticaj na ceo gastrointestinalni trakt, uključujući i creva. Delovaće kao antibiotik na patogenu mikrofloru creva, a uslovno patogenoj neće dozvoliti da pređe u patogenu i samim tim pogorša razvoj disbakterioze, nego će doprineti zasejavanju i razvoju normalne (prijateljske) mikroflore u crevima i poboljšati varenje i rad celog gastrointestinalnog trakta.

Sastav biljnog čaja: po 0,3 dela majčine dušice, matičnjaka i kantariona, 0,5 delova cvetova kamilice, po deo belog sleza i ivan-čaja, tri dela islandskog lišaja. Dve kašike smeše prelijte litrom vode. Poklopljeno kuvajte na tihoj vatri 15 minuta, pa ostavite da odstoji pola sata. Pijte po pola šolje četiri-pet puta dnevno pre jela. Kura traje dva-tri, pa i više meseci.

Lekovite biljke koje ulaze u ovu mešavinu povremeno treba menjati. Tako umesto cvetova kamilice možete koristiti istu dozu cvetova nevena, umesto matičnjaka nanu, a umesto kantariona npr. istu dozu divljeg origana.

Zapamtite da islandski lišaj, majčina dušica, cvetovi kamilice i nevena, kao i neke druge trave, ispoljavaju izrazit uticaj na patogenu i uslovno patogenu mikrofloru. Zato moraju da uđu u sastav čaja!

Pored uticaja na neprijateljsku mikrofloru, islandski lišaj sadrži polisaharide koji jačaju kako opšti tako i lokalni imunitet, posebno u ćelijama creva. A beli slez i odvar od islandskog lišaja sadrže biljne sluzi koje doprinose obnavljanju i razvoju normalne mikroflore creva. Sve to uništava patogenu i uslovno patogenu floru i smanjuje manifestacije disbakterioze i sindroma nervoznih creva.

Za spoljašnju higijenu

Odvar od cvetova nevena (dve-tri kašike na pola litra vrele vode) ostavite da odstoji pola sata i koristite za pranje i ubrizgavanje. Takođe se preporučuje jak odvar od korena čička, hrastove kore ili krvare (lat. Sanguisorba officinalis).

Koristan je čaj od petolista

Kuva se kao običan zeleni čaj. Stavite kašičicu-dve petolista (lat. Rentaphylloides fruticosa) na šolju vrele vode (ali ne ključale), ostavite da odstoji nekoliko minuta i pijte tokom dana, obavezno bez šećera. Čaj je prijatnog ukusa i ublažava meteorizam, bol i nelagodnost u crevima. Možete ga piti dve-tri nedelje zaredom, ne duže, a onda napravite pauzu.

 

Pročitajte i… Sindrom propustljivog creva

 

Foto: ChamilleWhite / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com