Ulja za bolji rad stomaka

Eterična ulja, osim opuštajućeg i prijatnog mirisa, obiluju lekovitim svojstvima

by | 17.05.2022
ulje za stomak

Eterična ulja, osim opuštajućeg i prijatnog mirisa, obiluju lekovitim svojstvima. Blagotvorna su za većinu organa stomačne duplje. Regenerišu jetru, smiruju žuč, pospešuju probavu…

Piše: Tatjana Prohorova, fitoterapeut

BOLESTI JETRE I ŽUČNE KESE

Nabavite ulja anisa, pomorandže, grejpfruta, limuna, ruzmarina, kurkume, ruže, nane.

Način primene

* Masirajte se ili 10–40 minuta držite tople obloge u predelu jetre. Ponavljajte proceduru dve nedelje. Za masažu pomešajte po dve kapi ulja od ruzmarina, nane, ruže, po kap ulja od limuna i čempresa i sve to dodajte u 30 ml baznog ulja (maslinovo, suncokretovo).

* Kupka: u toplu vodu sipajte pet kapi ulja ruzmarina, tri kapi naninog ulja i dve kapi ulja od ruže. Kupka treba da traje između pet minuta i pola sata.

Pročitajte i… Jetru spasava smilje

GRČEVI U CREVIMA, KOLITIS, NADUTOST

Korisna su ulja anisa, pomorandže, vanile, karanfilića, kamilice, grejpfruta, čempresa, korijandera, komorača, timijana.

Način primene

* Radite mikroklizme jednom na dan, pre spavanja. Tri-četiri kapi nekog od navedenih ulja pomešajte s kašikom-dve ulja od nevena, kantarionovog ulja ili ulja od pšeničnih klica.

* Oralna primena: kap eteričnog ulja rastvorite u kašičici baznog ulja ili meda. Konzumirajte dva-tri puta dnevno pola sata pre jela.
Možete probati i ovu mešavinu: pomešajte po tri kapi ulja od grejpfruta i komorača i dve kapi ulja od kamilice.

Proceduru primenjujte sedam dana, napravite pauzu od nedelju dana, pa je ponovite.

Osnovna kontraindikacija: individualno nepodnošenje.

Pročitajte i… Kora krušine – blagodet za creva

 

Foto: Artsyslik / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com