PROLEĆNA ALERGIJA (II deo): kako da izbegnete probleme

Moguće je da vam smeta nešto a da tome niste pridavali značaj. Često alergijski problem ume da pravi ukrštena alergija ili zastoj u stomaku

by | 18.05.2022
Polen alergija

ŠTA JE TO UKRŠTENA ALERGIJA

Cveta breza… a smeta nam i jabuka… Zašto se prilikom alergije na polen breze ili jove uočava nepodnošenje jabuka i šargarepe? Nije dovoljno što ne možemo u prirodu, nego ni jabuku ne možemo normalno da pojedemo! U pitanju je ukrštena alergija…

Piše: Dr Olga Žogoljova, imunolog i alergolog, Sankt Peterburg

Ukrštena alergija javlja se zato što su neke belančevine iz praha po svojoj strukturi slične belančevinama iz hrane. Na nivou molekula, ćelije imunosistema ne razlikuju npr. da li je u pitanju jova ili lešnik, breza ili jabuka, te pokušavaju da se s njima bore na isti način.

Ponekad alergijska reakcija nastaje samo na mestu kontakta. Recimo, polen u nosu izaziva kijavicu, na koži koprivnjaču, hrana u ustima – svrab, grebanje i otok sluzokože. U drugim slučajevima (čak i dužeg alergijskog staža) različiti iritansi izazivaju iste simptome.

Na primer, pojedena jabuka i šetnja gradom i zapušen nos.

Za sve koji pate od polenske alergije (polinoza – reakcija na brezov, jovin i leskov polen) proleće je vreme da započnu s osnovnom terapijom (antihistaminici i inhalacije u slučaju astme). Uradite to pre cvetanja ili odmah s početkom cvetanja „vaših“ alergena, ne čekajući pojavu simptoma.

Pored uzimanja propisanih lekova, takođe ne zaboravite da:

* vlažite nos izotonskim sonim rastvorima (fiziološki rastvor i njegovi analozi);

* u periodu aktivnog cvetanja (druga polovina aprila do avgusta) kod kuće odmah skinete odeću koju ste nosili napolju;

* u stanu koristite jonizatore 24 sata.

U teškim slučajevima polinoze od polena možete da „pobegnete“ u regione gde nema „vaših“ biljaka, a izvan sezone radite ASIT (alergen specifična imunoterapija – metod lečenja zasnovan na „navikavanju“ na alergene).

Sem toga, izbacite proizvode na koje se reakcije ukrštaju (ili izaberite podnošljiv način pripreme).

U slučaju alergije na brezov, jovin ili leskov polen u periodu njihovog cvetanja izbacite iz upotrebe: sveže jabuke, kruške, višnje, trešnje, šljive i suve šljive, kajsije i suve kajsije, jagode, celer, peršun, šargarepu; a u svakom obliku – orašaste plodove, med, mladi krompir.

Tokom alergije na livadske trave nemojte koristiti žitarice (raž, pšenicu, ječam, ovas), kafu, kakao, med.

Prilikom alergije na korove izbacite med, dinju, lubenicu, semenke, alvu, suncokretovo ulje, slačicu, majonez, tikvice, patlidžan.

NEVOLJA IZ KANCELARIJE

Sklona sam alergijama. Nedavno sam se vratila s porodiljskog odsustva i počela da radim u kancelariji. Bojim se da u novoj prostoriji ne dođe do komplikacija bolesti. Na šta treba da obratim posebnu pažnju?

Jelena M., Beograd

Odgovara alergolog Tatjana Petrovna Novikova, Minsk

Kancelarije koje su izgrađene u skladu sa savremenim tehnologijama relativno su bezbedne za osobe sklone alergijama. Pa ipak, postoje potencijalno opasni momenti. Podelićemo ih na dve grupe.

Prva su gljivični alergeni. Najčešće se sreću na nepravilno montiranim staklo-paketima. Povišena vlažnost usled stalnog kondenzata upravo je idealan uslov za razvoj gljivica. Druga moguća mesta njihovog obitavanja jesu stare instalacije, spušteni plafoni i klima-uređaji. Takođe još i dekorativne biljke, koje nisu retke u kancelarijama. Usled neadekvatne nege (promena zemljišta svake godine, prekrivanje kamenjem, praćenje znakova plesni), u zemljištu se aktiviraju opasne gljivice iz porodice Aspergillus.

Druga grupa su grinje. U dobro provetrenim prostorijama koje se redovno spremaju koncentracija grinja je mala. Ali, ukoliko se poremete pravila čišćenja i provetravanja, a u kancelariji su niski plafoni, nedostupni za čišćenje, količina alergena u nagomilanoj prašini znatno raste.

Dakle, ako vam se pojavila “bezrazložna” kijavica koja ne prolazi, konjunktivitis, kijanje, svrab kapaka i/ili sluzokože nosa, pre svega obratite pažnju na ova mesta u kancelariji. A dalje već tražite mogućnosti da utičete na ono što je realno…

DA LI JE MOGUĆE ZAUVEK SE IZLEČITI OD ALERGIJE

Ruski alergolog analizira možemo li zaboraviti na alergiju bez rizika od njenog povratka

Piše: Dr Olga Žogoljova, imunolog i alergolog, Sankt Peterburg

Sve neobične reakcije na spoljašnje iritanse (hranu, prašinu, mačke) mogu se podeliti na dve grupe: pravi i pseudoalergeni. Reakcije prve grupe povezane su s genetskom sklonošću i dolaze odatle što imunosistem bezopasnog iritansa pogrešno smatra opasnim i bori se s njim kako može. Reakcije druge grupe spolja liče na prvu, ali do njih dolazi bez međudejstva ćelija imunosistema. Pometnja nastaje u trenutku kad osoba čija je alergija genetski uslovljena na sebi oseti reakcije druge grupe.

Kako ih razlikovati

Pseudoalergija se čas pojavljuje, čas ne – zavisi od doze (npr., svima je poznata „alergija“ na slatko ukoliko se prejedete). Može da nestane bez tragova (često se tako i dešava). U krajnjem slučaju možete izabrati podnošljivu dozu iritansa.

Prava pak alergija ne zavisi od doze iritansa, doba godine, mesta pojavljivanja. Kod osoba koje su stvarno sklone alergiji alergija ne može da ode u prošlost – njihovi geni su s njima zauvek.

Šta da radite

Pokušajte da postignete stabilnu remisiju, tj. da se rešite simptoma alergije. Remisija se razlikuje po tome što bolest može da se vrati prilikom nepovoljnih uslova: stresa, hormonskih promena, preteranog dejstva alergena, nestabilnog toka hroničnih oboljenja.

Ukoliko je osoba imala astmu u detinjstvu ili mladosti a zatim je ona nestala – odlično! To je vaša zasluga! Ali, u nepovoljnim okolnostima bolest može ponovo da se vrati i zato:

* vodite zdrav život,

* pazite na ishranu (prehrambeni „otpad“ je zlo!),

* proširujte svoje sposobnosti adaptacije (blago čeličenje, sport, šetnje na svežem vazduhu).

Otklanjamo zastoje = pomažemo organizmu

Piše: Dijana Čencova, fitoterapeut, specijalista tradicionalne kineske medicine, Zaporožje

Prema verziji tradicionalne kineske medicine, polinoza iliti alergijska kijavica predstavlja očajnički pokušaj organizma da izbaci štetnu energiju i materije koje su se nagomilale u crevima usled zastoja hrane, kao i u jetri usled zastoja energije i krvi. Zato se lečenje sastoji od procedura koje olakšavaju proces čišćenja tokom špica oboljenja, kao i od mera koje otklanjaju zastoj u crevima i jetri.

U akutnom periodu polinoze primenjuju se:

* akupunktura i masaža po tačkama, hladne inhalacije morskom solju (u režimu parenja), grejanje predela jetre i pupka, tople sone kupke i masaža stopala;

* biljni čaj (ukoliko niste alergični na sastojke): na 300 ml vruće vode stavite tri grama suvog zelenog čaja, dva-tri komada suve korice mandarine, po jedan-dva ploda gloga i koštice breskve i malo mekog dela pomela (voćka). Sve zakuvajte u ključaloj vodi u čajniku i ostavite da 10–15 minuta odstoji poklopljeno. Pijte nekoliko puta dnevno, nezavisno od jela, dok se stanje ne poboljša. Kako biste se oslobodili manifestacija polinoze, pobrinite se za to da otklonite zastoj u crevima i jetri, te radi toga držite dijetu, radite gimnastiku, praktikujte masažu i psihoterapiju. Ovo je posebno aktuelno u periodu maksimalne sezonske aktivnosti, što znači i maksimalne osetljivosti creva (mart, april) i jetre (avgust, septembar).

TEST ZA UTVRĐIVANJE ZASTOJA U CREVIMA I JETRI

1. Da li vam se javlja svrab na koži ili crvene mrlje na licu bez vidljivog razloga?

2. Je li vam teško da skinete suvišnu težinu?

3. Kijate li često?

4. Osećate li često umor i slabost u telu?

5. Imate li mučninu posle jela?

6. Često ne želite da doručkujete ujutru?

7. Javlja li vam se neprijatan zadah iz usta?

8. Dešavaju li vam se poremećaji sna (nesanica, plitak san, dnevna sanjivost)?

9. Osećate li oštar bol u očima posle vizuelnih opterećenja?

Polovina pozitivnih odgovora ozbiljan je povod da se pozabavite prevencijom polinoze pre ispoljavanja njenih simptoma, da očistite organizam i stimulišete rad jetre i creva.

Da li je alergija nasledna?

Patim od alergija dugi niz godina. Molim specijaliste „Doktora“ za odgovor: ukoliko roditelji imaju alergijsku reakciju na određenu vrstu izazivača, npr., prašinu ili ribu, da li to znači da će i dete biti alergično na to isto? Ili su glavni uzrok oboljenja disbakterioza i poremećaj imuniteta?

Đorđe, poziv u redakciju

Odgovara alergolog i imunolog Nina Vladimirovna Kozenko, Černovci

To da možete naslediti alergiju na određene proizvode nije sasvim tačno. Nasleđuje se sklonost prema bolesti i razvoju alergijske reakcije. Oboljenje se neće obavezno ispoljiti, mada je verovatnoća visoka. Ukoliko je oboleo jedan od roditelja, rizik od razvoja alergije kod dece je 30–40%. Ovaj pokazatelj raste do 70–80% ukoliko od ove bolesti pate oba roditelja. Mehanizam nastanka alergije nije sasvim proučen. Može je izazvati stres, loša ekološka sredina i dr. Ali poremećaj imuniteta nije uzrok, nego pre reakcija na prodiranje alergena u organizam. On, sa svoje strane, izbacuje u krv antitela i specifične ćelije, što se ispoljava u vidu alergijskih manifestacija. Disbakterioza takođe nije uzrok i ne može da bude prateće patološko stanje prilikom alergijskih oboljenja.

Pročitajte i …PROLEĆNA ALERGIJA (I deo): pomažu mumio i odabrane biljke

 

Foto: Alkimson / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com