Curenje nosa kod dece

Sedam jednostavnih ali efikasnih recepata protiv rinitisa

by | 18.05.2022
curenje nosa

Rinitis ili curenje nosa izazvan je virusima i lako se prenosi deci, pogotovo s proleća, kad je imunitet rovit. Predlažemo vam nekoliko proverenih metoda za lečenje ovih tegoba, a u osnovi njih su sve prirodne komponente.

Piše: Olesa Vladimirovna Butuzovna, pedijatar

1. Kašičicu meda rastvorite u dve kašike proključale vode. Na šibicu namotajte vatu, umočite u to i držite u nosu 20 minuta (u obe nozdrve). Ukoliko detetu to smeta, onda prvo u jednoj pa u drugoj nozdrvi.

2. Ovo je pogodno za decu od tri godine. Izgnječite jedan čen belog luka, to prelijte s dve kašike tople prokuvane vode i ostavite poklopljeno 40 minuta. Zatim procedite i brzo kapnite u jednu pa u drugu nozdrvu. Poželjno je da pre kapi namažete nos vazelinom.

3. Kapajte u nos po tri–pet kapi svežeg soka od listova kalanhoje dva-tri puta na dan. Ili u svaku nozdrvu kapnite po tri–pet kapi svežeg soka od aloje četiri-pet puta dnevno. Zabacite glavu unazad i, nakon što nakapate sok, masirajte nozdrve.

4. Pomešajte 30 g ulja od oblepihe, 20 g svežeg nevena, 15 g rastopljenog kakao putera, 10 g meda i 5 g propolisa, time namočite vatu i držite je u nosu 20 minuta.

5. Čim nos počne da curi, dečja stopala premažite slojem senfa i zamotajte flanelom. Zatim mališanu obujte vunene čarape i držite koliko god je moguće (obično sat-dva). Kad ih skinete, neko vreme neka dete brzo hoda. Najbolje je ovaj savet primenjivati pre spavanja.

6. U slučaju hroničnog curenja nosa sitno isecite list aloje i to pomešajte s istom količinom krede (kalcit), pa ostavite da odstoji pet sati. Dve-tri kapi zagrejanog preparata kapajte u nos tri-četiri puta dnevno.

7. Prilikom dugotrajnog curenja nosa napravite džačić od lanene tkanine i u njega stavite tvrdo kuvanu kašu od prosa. Džačić stavite na nos tako da „obgrli“ maksilarne sinuse. Držite dok god je toplo. Umesto prosa, može da se koristi i zagrejana so.

U slučaju začepljenog nosa zagrevanje samo pojačava otečenost sluzokože, a kao posledica toga sužava se prolaz maksilarnih sinusa, pa oticanje sadržaja može biti otežano.

Pročitajte i… Konjunktivitis kod dece: Zašto cure suze?

 

 

 

Foto: PeopleImages / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com