UPALA PANKREASA III deo: lečenje alternativnim ruskim metodama

Pankreatitis: rusi savetuju tri "pomoćnika" za izlečenje upale pankreasa (masaža, red u tanjiru i pozitivne emocije)

by | 24.05.2022
Pankreas - alternativne metode lečenja

 

Za poslednjih 30 godina obolevanje od upale pankreasa poraslo je dva puta. U istom tom periodu porasla je i količina proizvoda koji su sposobni da dovedu do ove bolesti i povećala se njihova dostupnost stanovništvu. Klasična tri pomoćnika u lečenju pankreatitisa: glad (dva do tri dana na vodi), hladnoća (držanje gumene kese s ledom na pankreasu nekoliko minuta) i mirovanje poznati su odavno. Ali sigurno niste znali da se bol u slučaju pankreatitisa može otkloniti rukama. A poznavanje delovanja nekih proizvoda i emocija pomoći će vam da sprečite i brže izlečite upalu pankreasa.

 

1. MASAŽA – BRZO OTKLANJANJE BOLA

Poznati su slučajevi kad se od akutnog pankreatitisa umiralo direktno za stolom tokom obilnog ručka. Iznenada se pojavljuju jaki bolovi koji se prenose u leđa i desni podrebarni luk, a oboleli gubi svest te napad može da se završi smrću usled šoka od bola. Ali, šta da radite ukoliko vas napad pankreatitisa zatekne, na primer, na izletu, te je nemoguće da brzo dobijete stručnu medicinsku pomoć?

Doktor E. N. Božjev, autor knjige “Bol. Odakle bol dolazi. Kako sami da otklonite bol i živite bez bola”, smatra da pankreatitis, pa čak i nekrozu pankreasa, čovek može da izleči svojim rukama. Stvar je u tome da svaki organ može da radi u slučaju da je normalno prokrvljen. Pankreatitis se najčešće javlja kad napeta trbušna duplja preterano pritiska pankreas. A arterija koja ga snabdeva krvlju ide duž samog pankreasa u njegov “rep”. U skladu s tim, kad je pankreas preterano pritisnut, veliki je pritisak i na arteriju. Do upalnog procesa dolazi na podlozi nedovoljne prokrvljenosti. Osećaj bola koji je karakterističan prilikom pankreatitisa može se ukloniti rukama!

Glava i telo pankreasa nalaze se direktno iznad pupka, a njegov rep odlazi u levi podrebarni luk. Nađite mesto bola, pritisnite i držite tako dok bol ne prestane.

Na taj način za nekoliko minuta otklanjaju se prikleštenja i bol. Kad bol prestane, to znači da se trbušna duplja opustila te će doći do potpune prokrvljenosti i upala će nestati.

 

2. RED U TANJIRU – IZBACITE ŠTETNE PROIZVODE

Ukoliko ste uspeli da otklonite bol prema gore opisanoj metodi, to ne znači da ponovo možete “da se bacite na sve teško”. Treba maksimalno da ograničite hranu i piće koji doprinose pojavi pankreatitisa, držite se dijete i lečenja koje odredi lekar.

Poznato je da na pankreas “udara” pikantno, masno, alkohol (posebno pivo), polugotovi proizvodi (kobasice, viršle, sardine), masna i slana riba, gazirani napici i pušenje. Posebno je opasna kombinacija alkohola i masne hrane. Nije slučajno da do napada akutnog i komplikacija hroničnog pankreatitisa dolazi posle praznika. Međutim, zanimljivo je da su kod savremenih ljudi glavni neprijatelji pankreasa kafa i čokolada. Veoma je štetna česta upotreba kafe tokom dana i često prezalogajivanje. Treba odustati od čokolade, a kafu zameniti cikorijom. Ovo su sve bili saveti doktora Jevdokimenka za najbrže izlečenje od pankreatitisa, a koji se tiču prehrambenih proizvoda.

A doktor V. V. Šudin, zagovornik zdravog života, objašnjava mehanizam delovanja kafe i kakaoa (čokolade!) na pankreas. Naime, oni su među rekorderima kad je u pitanju gomilanje nikla u sebi. Ovaj metal ima svojstvo da se gomila u pankreasu, usled čega taj organ s vremenom gubi svoje funkcije. Ljubav prema čokoladi i svim mogućim slatkišima kod dece dovodi do poremećaja metabolizma ugljenih hidrata, te na kraju može da dođe do pankreatitisa.

Ovde treba pomenuti još i keksiće koje žene vole da prezalogaje na poslu. Keks i druga brza hrana sadrže margarin (transmasnoće, kulinarske i konditorske masnoće) za čiju se proizvodnju koristi nikalni katalizator. Prihvaćena norma ostatka nikla u ovim masnoćama nema smisla usled svojstva da se gomila u organizmu i ispoljava toksično dejstvo na pankreas.

 

Uzgred, mnogi lekovi za lečenje hipertenzije i snižavanje povišenog holesterola takođe jako “udaraju” na pankreas i izazivaju pankreatitis. Posavetujte se s lekarom o alternativnim sredstvima.

 

3. EMOCIJE – RAZMOTRITE DUBINSKE UZROKE

Do pankreatitisa ne dolazi kod svih koji zloupotrebljavaju alkohol i gore pomenutu hranu. Mora da postoji još neki okidač. A stručnjaci koji razmatraju dubinske (psihosomatske) uzroke oboljenja smatraju da taj mehanizam predstavljaju problemi u emotivnoj sferi. Uostalom, neki vole da „tope“ svoje probleme u alkoholu ili da ih „pojedu“ sa slatkišima. Tada emocionalni uzroci mogu da leže u osnovi neumerene upotrebe ovih proizvoda, koji ispoljavaju svoje pogubno dejstvo na pankreas.

Poznati psiholog Liz Burbo smatra da do pankreatitisa dolazi kod onih koji se mnogo sekiraju zbog nekog nedavnog događaja i osećaju gnev usled toga što se nisu ostvarila njihova nerealna očekivanja. Pankreatitis se obično javlja i kod osoba koje su preterano zabrinute za svoju porodicu.

Homeopata V. V. Sineljnikov, autor knjige „Zavoli svoju bolest“, seća se slučaja kad je po završetku pete godine fakulteta bio na praksi u bolnici: „U sobu za koju sam bio nadležan došao je muškarac s akutnim pankreatitisom. Počeo sam da beležim istoriju bolesti i otkrio da se bol pojavio nekoliko dana nakon svađe s jednim čovekom. ‘Znate – rekao mi je besno – bio sam spreman bukvalno da ga ubijem. Posle toga što je on uradio, izgubio sam veru u ljude’.“

Lekar i autor mnogobrojnih knjiga Lule Vilma kaže da se samo na osnovu pankreasa mogu videti karakter osobe i njena sudbina. Ona smatra da kod osobe koja dugo gomila bes obavezno dolazi do hroničnog pankreatitisa. Takva osoba prinuđena je da postane usamljenik pošto zbog bolesti ne može da boravi s drugima ni na poslu ni u slobodno vreme. A kad joj dosadi da prevrće svoje misli, odjednom poželi da komunicira s drugima te će je već samo taj korak učiniti prilagodljivijom. Tokom druženja ona će možda primetiti da njen neprijatelj nikako nije loš čovek i shvatiće da je pogrešila. Tako telo pokušava da ispravi pogled na svet kod dotične osobe i počinje ozdravljenje.

Ukoliko bes nastupi iznenada, na primer, tokom svađe, kad osoba oseća da je ponižena i ne može s tim da se pomiri – tada dolazi do akutne upale pankreasa. Bes poniženog izaziva upalu.

 

Ako u porodičnoj verbalnoj svađi žena nije pobedila muža i usled besa se uhvatila za nezavršen posao, pa još tako da joj se oznoje leđa, kaže se da je do pankreatitisa došlo zbog promaje i teškog rada. Žene još vole da otklone stres jedući čokoladu, keks i druge slatkiše, koji su štetni za pankreas. Tako emocije doprinose prejedanju štetnom hranom, što, sa svoje strane, dovodi do bolesti. A ukoliko je u svađi poraz pretrpeo muž i uputio se u kafanu da popravi raspoloženje, njegova dijagnoza će biti alkoholni pankreatitis. Međutim, kod oboje je pravi uzrok zapravo bes zbog toga što nisu uspeli da pobede partnera. Ko se trudi da prizna svoju grešku, makar i posle konflikta, doprinosi tome da će i druga strana poželeti da prestane sa svađom. Što brže dođe do toga, to je veća šansa da se izbegne akutni pankreatitis kod oba partnera.

Preporuke u članku mogu da budu dopuna za lečenje koje propiše lekar, ali ga neće zameniti.

GNEV I BES IZAZIVAJU UPALU PANKREASA

Ozbiljna patološka stanja gastrointestinalnog trakta koja su povezana s greškama u dijeti po pravilu čine samo 20–25% slučajeva, dok je ostali deo uslovljen emotivnim stresom. U istočnjačkoj ezoteriji centar solarnog pleksusa (treća čakra, „manipura“) odgovoran je za sistem moralnog ponašanja čoveka. Pankreas predstavlja gustu fizičku manifestaciju centra solarnog pleksusa, a s njim su usko povezani želudac i jetra. U osnovi pankreatitisa leži akutno neprihvatanje osobe, događaja i situacija, što dovodi do upale pankreasa. U takvim slučajevima osoba oseća gnev i bezizlaznost i čini joj se da život više nije privlačan.

Pročitajte i… UPALA PANKREASA II deo: trava rusa pobedila je bolest

 

Foto: Viktoria Korobova / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com